• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Serdar Nalcı


YILDA EN AZ İKİ DEFA DİŞ HEKİMİ KONTROLÜ GEREKLİDİR

Ülkemizde 22 Kasım diş hekimleri günü, Kasım ayının son haftası ise toplum ağız ve diş sağlığı haftası olarak bilinmektedir. Ülkemizde bu tarihte kutlanmasının sebebi ise, Türkiye’de ilk diş hekimliği okulu 22 kasım 1908 tarihinde kurulmuş ve 1909 yılında fiilen eğitim vermeye başlamıştır. İlk aşamada 43 olan mezun sayısı 1926 yılına geldiğimizde 84 kişiye ulaşmıştır.1928 yılında kabul edilen “Tababet ve şuabatı sanatlarının tarz-ı icrasına dair kanun” ile mesleği uygulama yetkisi yalnızca “Diş Tababeti Mektebi” mezunlarına verildikten sonra diş hekimliği mesleği bir disiplin altına girmeye başladı.


Türk Diş Hekimliği ilk meslek örgütü 1912 yılında kuruldu.1922 yılında “Müslüman Diş Tabipleri Mezunin ve Talebe Cemiyeti” olarak kurulan ,1925 yılında “Türk Diş Tabipleri Cemiyeti” adını alan meslek birliğinin ilk periyodik yayını ise, “Diş Hekimleri Odaları” kurulmuştur.

1953 yılında “Türk Tabipleri Birliği” çatısı altına giren diş hekimleri ,1984 yılında ise “Türk Diş Hekimleri Birliği” adı altında birleşmişlerdir.

Yılın bu zamanında başta çocuklar olmak üzere bireylerin bilgilendirilmesi amacı ile çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Çocukların gelişim dönemlerinde edindikleri tecrübe ve davranışlar, ileriki yaşlarda hem genel sağlık hem ağız ve diş sağlıklarının şekillendirilmesi açısından çok önemlidir. Bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde ailelerin, öğretmenlerin ve özellikle günümüzde medyanın da etkili olduğu bilindiği için ülkemiz genelinde bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla seminerler, ağız ve diş sağlığı taramaları gibi programlar yapılmaktadır.

Çocuklar gibi ebeveynlerin ve yetişkinlerinde kendi ağız bakımlarını ihmal etmemeleri ve düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeleri diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı konulabilmesi için önem arz etmektedir. Ağız bakımı ne kadar iyi yapılırsa yapılsın bazen çürükler oluşabilmektedir. Çürük yavaş ilerleyen bir süreçtir ve çürük fark edildiği zaman geç kalınmaması açısından yılda en az iki defa diş hekimi kontrolü gereklidir.

Bildiğiniz üzere çok zor ve karışık 2 senelik bir pandemi süreci yaşadık. Diş hekimleri ülkemizde sağlık alanında her konuda ön saflarda yer almış ve almaya da devam etmektedir. Özellikle başta resmî kurumlarda çalışan sağlık çalışanları ve diş hekimi meslektaşlarım olmak üzere diş hekimleri bu pandemi sürecinin başından itibaren kendi sağlıklarını hiçe sayarak büyük bir özveri ile çalışmalarına devam etmişlerdir. Bu vesile ile pandemi nedeni ile hayatını kaybeden diş hekimi ve sağlık çalışanlarımıza Allah tan rahmet ailelerinde baş sağlığı diliyorum.

Halkımızın ağız ve diş sağlığının korunması, ağız ve diş sağlığı bilincinin oluşması ve iyileştirilmesi için büyük bir özveriyle çalışan tüm diş hekimlerinin, 22 Kasım Diş Hekimleri Gününü kutluyor, sağlıklı günler diliyorum.

  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli