• BIST 100

    10267,09%-0,10
  • DOLAR

    32,29% -0,12
  • EURO

    34,83% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2414,46% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Uzm. Dyt. Nursena Kağan


SINAV ÖNCESİ ÖNCESİ NASIL BESLENMELİ

Sınav stresi ve kaygı öğün düzeninde, besin miktarında ve çeşitliliğinde değişikliklere neden olabilir. Vakit kaybetmemek için fast food tercih edilmesi, evde az vakit geçirilmesi nedeni ile paketli besin tüketimin artışı çocuklarda kilo alımını tetikleyebilir. Ancak bu yaşlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanıp sürdürmek için en ideal zamanlardır. Bu konuda ebeveynlerin/öğretmenlerin/okulun bir beslenme uzmanından destek alıp çocuklara yardım etmesi gerekmektedir.


Örnek bir kahvaltı tam buğday ekmek, yulaf ezmesi, taze sıkılmış havuç/pancar suyu, taze meyve gibi sağlıklı karbonhidrat ve lif kaynaklarından; yarım yağlı peynir, yumurta, tofu, haşlanmış kuru baklagiller ile yapılmış mevsim salata gibi sağlıklı proteinlerden; kuruyemişler, avokado, zeytin gibi sağlıklı yağlardan oluşmalıdır. Dengeli bir kahvaltı gün boyu kan şekerini dengeler, odaklanma süresini uzatır ve çocuklara enerji sağlar.

Sınavdan önceki günlerde öğle ve akşam yemekleri; az yağlı zeytinyağı ile yapılmış sebze ve kuru bakliyat yemekleri, bulgur pilavı/tam buğday makarna ve taze meyve içeren mevsim salatalardan oluşabilir. Sınavdan önceki gün akşam yemeğinde kırmızı et, köfte, tavuk tüketimi yüksek yağ içeriği nedeni ile sindirimde zorluk yaratacaktır.

Sınav sabahı kahvaltıda alışık olunmayan herhangi bir besin tercih edilmemelidir. Bir adet haşlanmış veya yağsız tavada pişmiş yumurta, az yağlı beyaz peynir, domates salatalık, mevsim yeşillikleri, ceviz, zeytin, taze sıkılmış meyve suyu veya taze meyve, tam buğday ekmeği tercih edilebilir. Yumurta alerjisi olanlar veya yumurtayı sevmeyen çocuklar için haşlanmış kuru baklagiller ile yapılmış mevsim salata çok iyi bir protein kaynağı olacaktır.

Stresli ve zor zamanlar geçiren, emek veren tüm çocuklarımıza başarılar dilerim. Hayat boyu mutlu olacakları yerlere gelmeleri dileğimle..

Uzman Diyetisyen Nursena KAĞAN ALTUNSU

  • Pazartesi 19.4 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Salı 22.5 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.4 ° / 11.1 ° Güneşli