Ramazan ayında sık sorulan sorulardan biri de diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı.. Diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında kullandığımız diş macunu veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulabilir ve kazası gerekir. Riske atmak istemiyorsanız imsaktan önce ve iftardan sonra dişlerin fırçalanması en uygunu olacaktır.
ORUÇ TUTARKEN AĞIZ KOKUSU OLUŞABİLİR
Tam temizliği yapılmamış dişler ve dişlerin arasında biriken bakteriler ile mideden ve boğazdan gelen bakteriler de ağız kokusuna sebep olabilir. Ağız kokusunun birçok sebebi daha vardır. Diş çürükleri ve diş eti iltihabı ağız kokusunun oluşmasında büyük oranda etkilidir. Ağız içinde çok önceden yapılmış köprüler ve protezler de var ise bunlar zamanla gıda birikimine sebep olur. Biriken gıdalar da ağızda kötü kokuya yol açabilir. Ancak ağız kokusu sadece ağız içinden kaynaklı sorunlardan oluşmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma, diyabet, karaciğer, mide ve böbrek hastalıkları da ağız kokusunun sebepleri arasındadır. Ramazan’da ağız kokusunu engellemenin bir yolu da tükürük üretiminin az olmaması için bol bol su tüketmektir.
ORUÇ TUTARKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?
Ramazan’da belirli diş tedavileri yapılmaktadır. Orucun bozulması için mideye bir sıvı gitmesi gerekir. Tedavi sırasında kullanılabilecek ilaçlar, sıvılar da orucun bozulmasına sebebiyet verebilir. Bunun için hekiminiz sizi bilgilendirecektir. Uygulama için su veya kan yutulmadığı sürece tedavinizi yaptırabilirsiniz.
ORUÇ TUTUNLAR DİŞ SAĞLIĞI İÇİN NE YİYEBİLİRLER?
Sahurda sıvı yemekler tüketmek çok önemlidir. Bunun dışında ağız ve diş sağlığı için meyve ve sebze ağırlıklı beslenme, çilek, süt ürünleri, yoğurt, peynir gibi gıdaları daha çok tüketmekte de fayda var.
ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT!
Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. İftardan sonra içilen çayın çok demli ve sıcak olması dişlerin hem sararmasına hem de hassasiyetine neden olabilir. Çok kahve tüketimi de aynı şekilde dişlere zarar verebilir. Özellikle çay içerken bol şeker tüketiminden kaçınılması gereklidir.