Ramazan ayında beslenme düzeninin tamamen değişmesi, uzun süre aç ve susuz kalınmasına neden olmaktadır. Aç kalınan süre ile doğru orantılı olarak ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini artırabilirken kötü kokuya da neden olabilmektedir.
İftar sonrasıda önemli olmakla birlikte özellikle sahurdan sonra gerekli diş temizliğinin yapılması bakteri oluşumunu azaltmaktadır. Yemeklerden hemen sonra dış fırçalamak yerine en az bir saat sonra dişlerin fırçalanması ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumunu azaltırken dişlerin daha az yıpranmasını sağlamaktadır. Eksiksiz bir ağız bakımı için dişlerin fırçalanmasıyla yetinilmeyip arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekmektedir.
Ramazan'da ağız ve diş sağlığınız için dikkat edilmesi gereken noktalar;
- Oruç tutan kişilerde ağız kuruluğu kokunun artmasına neden olmaktadır. Gün içende ağzı su ile çalkalamak kötü kokuyu azaltmaktadır.Bu durumda ağız kokusunu önemli ölçüde gidermektedir.
- Ağız hijyenine ve ağız ve diş sağlığına bu ayda daha fazla özen gösterilmelidir. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır.
- Gün içinde orucun bozulmaması için yutmamaya özen göstererek belli aralıklarla ağız su ile çalkalanmalıdır.
- Ağız kuruluğunu arttıran çay kahve ve baharatlı yiyeceklerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır.
- Sarımsak ve soğan gibi kokuyu artıran gıdalar çiğ olarak tüketilmemelidir.
- Enerji içeceklerinden ve bu tarz içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Lokmalar mümkün olduğunca fazla çiğnenmelidir