• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Sakin Aytekin


ORUÇ VE NİYET

 Niyet ; esasen bir azimden, kat' i bir iradeden ibarettir. Kalbin bir şeye karar vermesi ve bir işin ne için yapıldığını düşünmeksizin bilmesi demektir. 


Niyet , Allah ( cc )  için hulus- i kalp ile oruç tutmayı dilemek ve hangi orucu tutacağını bilmektir.Amellerin kıymet ve değerleri ve hatta  sevapları niyetler ile doğru orantılıdır. İnsanın niyeti halis olmalıdır, yapacağı herhangi bir ibadeti şuurlu bir halde yapmalıdır. Çünkü yapacağı amelin, Hakk'ın rızasına talip olma gibi yüksek bir gayeye ulaşmayı hedef gözetmeli,gaflet,dalalet ve sapıklık gibi gayri ahlaki yolda olmamalıdır, Nasıl ki ; dünya hayatımızda evliliğe karar verdiğimizde, yeni bir iş kuracağımız da, araba veya ev alacağımız da, eğitim hayatımızda nerelerde okuyacağımıza, doktora veya master yapmaya karar verdiğimizde hep bunların başında niyet etmek gibi insan beynini harekete geçiren, ilk kontak anahtarını çevirip motoru çalıştırmakla başlayan bir beyin operasyonu var. Niyet edip, kalben de inandın mı seni yolundan kimse çeviremez ve hedeflerine adım adım büyük gayretler ile ulaşırsın.     
 

Ramazan orucunda da, orucun farz olduğuna tüm alimler icma etmişler ve en ufak bir şüpheye düşmemişlerdir.  Niyet, ibadeti adet olarak yaptığımız fiillerden ayıran bir durumdur. Hz. peygamber ( sav)  "Ameller ancak niyetlere göredir." diye buyururken niyet yapılmadan bir amelin boşa veya geçersiz sayılmasına sebep olacağını belirtmiştir.
 

Orucu tutmaya önce kalp ile niyet etmek gerekir. Çünkü niyetin gerçekleşeceği yer kalptir. Niyeti dil ile söylemek şart değildir. Kalp ile niyet etmeden sırf dil ile söylemekle niyet yerine gelmiş olmaz. Kalbin hangi orucu tuttuğunu bilmesi için niyet şarttır. Hanefilere göre kalben oruca niyet eden bir kimsenin dili ile de buna niyet etmesi sünnettir. Oruç tutmak maksadıyla sahura kalkmak da niyet yerine geçer.
 

Niyetin Geçerli Olması için Gerekli Şartlar
 1-   Niyet ederken niyette kesinlik olmalı. Niyette tereddüt ,şüphe olmamalıdır.

 2-  Hanefiler dışındaki mezheplere göre niyette belirleme ve tayin şarttır. Bunun için de " Ramazan orucu " diye belirleme yapması gerekir. Hanefilere  göre ise niyet ederken illede "Ramazan orucu" diye bir  belirleme yapmaya gerek yoktur. Çünkü Ramazan ayında başka oruç tutulmaz, ay zaten oruç ayıdır.

 3- Diğer mezheplere göre Ramazan orucu için yapılan niyetin imsaktan önce yapılması gerekir.Hanefilere göre ise yaklaşık olarak öğle namazı vaktine yarım saat kalıncaya kadar niyet yapılabilir. 
 
4-  Alimlerin çoğunluğuna göre Ramazan orucunun her bir günü için ayrı ayrı niyet etmek gerekir. Çünkü her bir oruç müstakil ve birbiriyle bağlantısı yoktur.

 5-  Niyette devamlılık esastır. Kişi geceleyin oruç tutmaya niyet etse ve imsak vaktinden önce de bu niyetinden vazgeçmiş olsa niyeti geçerli olur ve oruç tutmuş olmaz. Sırf orucu bozmaya niyet etse ama orucu bozan bir fiil yapmadıkça sırf bu niyeti ile orucu bozulmuş olmaz. 
  Allah ( cc ) bu mübarek ayda işleyeceğimiz tüm amel ve ibadetlerimizi, sadaka ve zekatlarımızı, fitre ve fidye lerimizi ve yapacağımız tüm iyi ve ahlaki fiillerimizi bu minval ve bu niyetlerle yapmayı bizlere nasip eylesin inşaallah.
 Amin... Amin... Amin...
 

İLAHİYATÇI - EĞİTİMCİ
Sakin Aytekin

  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false
  • Pazar 25.6 ° / 13.4 ° Güneşli