• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00

Av. Atakan Çelik


KİŞİSEL VERİLERİMİZİ PAYLAŞIRKEN DİKKAT!

2021 yılının ortalarına yaklaştığımız bu günlerde, teknolojinin yeni bir çağ açması ile birlikte neredeyse bütün işlerimizi, ihtiyaçlarımızı ve hatta sosyal etkileşimlerimizi bile internet aracılığıyla hallediyoruz.


Online yemek siparişi, alışveriş vb. gibi birçok şey artık bir tıkla kapımıza gelmekte, evimizden veya iş yerimizden çıkmadan ihtiyaçlarımızı giderebilmekteyiz. Bunların yanında yüz yüze yapılan alışveriş devam etmekte, tüm bunlar yapılırken de çağımızın belki de en önemli mücevheri olan ‘’kişisel veri’’ paylaşımı yapılmaktadır.

Artık şirketler ne kadar çok kişisel veriye sahipse o kadar büyük ve güçlü hale gelmektedir. Elde etmiş oldukları bilgiler ile tüketicinin ihtiyaçlarına daha çabuk ve hızlı bir şekilde ulaşmakta, elde etmiş oldukları bu verileri hukuka uygun olarak saklamak ve muhafaza etmek zorundadırlar.

İşte bu sebeple 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlüğü girmiş olup, veri sahibinin haklarını detaylı bir şekilde koruma altına almıştır.

Kişisel Verilerin Korunması Kanun’unun 11. Maddesi Herkes, veri sorumlusuna başvurarak kendisiyle ilgili; 

a)Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme, 

b)Kişisel veri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, 

c)Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, 

ç)Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme, 

d)Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme gibi birçok seçimlik hak tanımıştır.

Kişisel verilerin, kanunda belirtilmiş olan zorunlu yükümlülüklere uyulmadan saklanıp, kullanılması durumunda, hukuka aykırı bir durum ortaya çıkacak olup, bunun da hem idari para cezası hem de Türk Ceza Kanunu bakımından ağır yaptırımları olacaktır. İş bu mağduriyetlerin yaşanmaması açısından kişisel verilerimizi paylaşırken daha dikkatli olmalı, ileride telafisi imkansız sonuçlar doğurmaması açısından daha özenli davranmalıyız.

  • Salı 30.3 ° / 12.7 ° false
  • Çarşamba 28.5 ° / 14.7 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 10.1 ° Güneşli