Sakin Aytekin

Tarih: 07.05.2021 18:24

KADİR GECESİ

Facebook Twitter Linked-in

KADİR GECESİ’NİN ADI NEREDEN GELİYOR?

“Kadr” kelimesi mana olarak takdir etmek demektir. Allah (c.c.), ezelde takdir etmiş oldukları içinden tekabül eden, yani bu seneki Kadir Gecesi’nden önümüzdeki yılın Kadir Gecesi’ne kadar geçen zaman diliminde doğacak olanları, ölecek olanları, taksim olunacak rızıkları, bela ve musibetleri, görevli olan meleklere bu gecede bildirmektedir. Kısacası; “Kadir Gecemiz, önümüzdeki bir yılın kader gecesi de olabilir” diyebiliriz. Bu geceyi ona göre yaşayıp, zamanını ona göre değerlendirmemiz gerekir.

KADİR GECESİNİN ZAMANI NE ZAMANDIR?

Alimlerimizin çoğuna göre Kadir Gecesi’nin zamanının kesin olarak belirtilmediği hususunda görüş birliği vardır. Allah’ın (c.c.) yüceliği ve büyüklüğü gereği bazı şeyleri, bazı harikulade şeylerin içine gizlediği aşikardır.

Kendisine dua edildiğinde; duaların reddedilmediği en yüce ismini, en güzel isimleri olan Esma’ül Hüsna’nın içine gizlediği gibi.

Cuma günü kim dua ederse duasının reddedilmediği “ icabet saatini” gizlemiştir ki kulları Cuma gününün tamamını dua ederek geçirsin.

Allah (c.c.), veli kullarını diğer kulları içine gizlemiştir ki kul, hiçbir kimseyi küçük görmesin, aşağılamasın ve de hakkını gasp etmesin.

Rızasını kulun, Allah için yaptıklarının içine gizlemiştir ki hiçbir günahı veya taatı küçük görmesin. “Allah rızası burada olabilir belki” desin.

Gazabını, günahlar içine gizlemiş ki kulu o günahı küçük görüp işlemesin. “Allah’ın gazabı bu günahta gizlenmiştir” diye düşünsün.

Kadir Gecesi’nin Ramazan Ayının son 10 gününe gizlemiş ki kul, bu gecelerin tümünü Kadir Gecesi bilsin; aynı zevk ve şevkle ibadetle geçirsin diye.

Kadir Gecesi, Kur’an’ın indirildiği gecedir. Kur’an bu gecede, Peygamberimize 23 yıl sürecek vahyi başlatmıştır. 1.000 aydan daha hayırlı olması demek; 1.000 ayın 83 yıl 4 ay yapması, insan ömrü ortalamasından fazla olması demektir. Öyleyse Kadir Gecesi, bir ömürden daha üstündür. O gece, meleklerin ve Cebrail’in (a.s.) Rabb’lerinin izniyle yeryüzüne inmesi adeta gök ehli ile yer ehlinin o gece vasıtası ile yeryüzündeki Allah’ın uçsuz bucaksız mescidinde buluşması, O’nu zikretmesi ve O’nu anması anlamına gelmektedir. Belki de bu buluşma, bu geceyi tüm zamanlardan daha üstün kılmaktadır. Nasıl ki her Kadir Gecesi’nde Hz. Peygamber (s.a.v.) ile Cebrail’in (a.s.) buluştuğu gibi her Kadir Gecesi’nde de O’nun Ümmeti ile tüm meleklerin buluşma anı gibidir. Ayet-i Kerime’de; O gecenin tan yeri ağarıncaya kadar selamette olması demek, şeytanların ve her türlü şer işlerden insanın emin ve selamette olması anlamı taşımaktadır. O gecede melekler, karşılaştıkları tüm müminlere selam verirler. Çünkü o gecede kulların kalpleri ürperir, gözleri yaşarır, ibadet ve taatten gönülleri bir hoş olur. Gökyüzündeki bulutlar dağılır, Ay ve yıldızlar bir başka görünür. O sabah Güneş bile yeryüzüne bir başka doğar…

Rabbimiz! Bu geceyi tövbe ve istiğfar ederek geçirmeyi, namaz kılarak, Kuran okuyarak, dua ederek, Allah’ı tefekkür ve zikrederek, ilim ile iştigal ederek geçirmeyi nasip eylesin! O geceyi kadir bilip kadir gibi geçirmeyi bizlere takdir eylesin! O gece, günahlardan arınmış Rıza-ı Bâri’ye layık bir kul olarak huzuruna gitmeyi nasip eylesin.

AMİN…

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —