KİŞİSEL VERİLERİMİZİ PAYLAŞIRKEN DİKKAT!

Av. Atakan Çelik

MONTESSORİ PEDOGOJİSİNİN İLKELERİ

Deniz Çınar

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA DİKKAT

Eyüp Yaşar

OKULLAR BEKLENTİLER ve ÖĞRETMENLER!

Gazi Karabulut

NASIL İSENİZ ÖYLE YÖNETİLİRSİNİZ

Sakin Aytekin

YILDA EN AZ İKİ DEFA DİŞ HEKİMİ KONTROLÜ GEREKLİDİR

Serdar Nalcı

İNEGÖL VE BURSASPOR İLİŞKİLERİ

Turhan Şahin

MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN ALTIN ÖNERİLER

Uzm. Dyt. Nursena Kağan
  • BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,59% 0,15
  • EURO

    51,56% 0,36
  • GRAM ALTIN

    6957,80% 3,36
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Sakin Aytekin


KADIN-ERKEK İLİŞKİLERİNDE KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ

  İnsan toplumsal bir varlıktır. Var olabilmek, huzurlu ve sükun içinde yaşayabilmek için toplumsal ilişkilerin belirli kurallara uygun olarak yürütülmesi gerekir.


Kanun ve kuralların, örf ve adetlerin, ahlaki kavramların olmadığı bir toplumda başıboşluk, anarşi, keşmekeşlik ve çok büyük ahlaki çözülmeler olur. İslam'ı din olarak kabul ettik ise onun da bu topluma yüklediği ve toplumdaki her bir davranış için birtakım hüküm ve örçüler koyması olağandır. Bu ölçülerin biride konumuz olan kadın-erkek ilişkilerindeki kırmızı çizgilerdir.
   

Kimileri kadınların okumasını, kendilerine ait bir meslek sahibi olmasını ve toplumdaki birtakım sosyal faaliyetlere katılmasını, dinen yasak ve haram sayarken, kimileride kadınların erkeklerle beraber toplum içinde bir arada bulunabileceğini, çalışabileceğini kabul etmektedir.
   

Asr-ı saadet döneminde kadın hiçbir zaman dışlanmamış, toplumdan tecrit edilmemiştir. Bu dönemde kadınlar toplumun en önemli işlerin de aktif rol almış bugün bile olmayan; namazlarını camide cemaatle kılmışlar, gazalara katılıp cephenin gerisinde yaralı askerlerin tedavisini yapmışlar, hicret etmişler ve sayıları azımsanmayacak kadar da alim, fukaha ve muhaddis yetişmiştir. Bu durum, İslam'ın ilk döneminde kadının toplumsal yapı içinde önemli mevkilerde bulunduğunu göstermektedir. Kadını sırf cinsiyeti sebebiyle potansiyel bir fitne olarak toplumdan uzaklaştırma yaklaşımları ortaya çıksa da bu yaklaşımlar İslam'a mal edilecek uygulamalar değildir. Batı toplumlarından kaynaklanan özentiler, algılar ve yayınlar bugün kadını reklam amaclı kullanma, çıplaklığını kullanarak kazanç kapısı haline getirmiş, fiziki yapısını da cinsel algı olarak kullana gelmiştir. 
   

Bugün kadın geçmiş dönemlerden daha fazla hayata ve toplumun iç dinamiklerine anneliğin dışında çokça müdahil olmuştur. Eğitimde erkekleri geçmiş, güvenlik ve savunma konularında daha da mahir ve becerikli hale gelmiştir. Günümüzde kadın ve erkeğin aynı ortamda, aynı mekanda ve bir arada bulunma durumu kaçınılmaz olmuştur. Geçmiş dönemlerde kadın ve erkekler aynı ortamda yıllar boyunca bir arada bulunmalarını gerektiren bir ilişkiler yumağı söz konusu değildi. Bugün ise ekonomik şartlar veya eğitimli insan kalitesinin artması, kariyer planlaması veya zorunluluktan aynı ortamı paylaşırken dikkat edilmesi ve ilişkilerimizdeki kırmızı çizgilerimizi bir kural olarak prensip edilmeliyiz.

   1- Kadın ve erkeğin tesettüre riayet etmesi ve bakışlarına sahip olması gerekir.
  " Mü'min erkeklere gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle"  
  " Mü'min kadınlara da söyle: gözlerini harama bakmaktan korusunlar, namus ve iffetlerini esirgesinler, görünen kısımları müstesna olmak üzere zinetlerini teşhir etmesinler"  Nur-30-31

  2- Dokunmanın ve temasın yasak olması.

   Fukahanın tamamı da aralarında karı-koca ve mahremiyet ilişkisi bulunmayan cinslerin tokalaşması, sarılması, öpüşmesi, elele gezmesi ve benzeri temaslarının tamamının caiz olmadığını, haram ve günah olduğunu belirtmişlerdir. 

  3- Başbaşa aynı ortamda kalmanın yasak olması.
  "Yanında kadının mahremi olmadan bir erkek, bir kadınla başbaşa kalmasın" Hadis-i şerif

  4- İlgi ve dikkati üzerine çekecek davranışlardan uzak durmalısın.
  " Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar" (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler) Nur- 31  
   Bu ayete kıyasla yüzlerini makyajla boyayıp, kısacık etekleri giyerek, topuklu ayakkabılarla "tak tak"  yere vurarak, metrelerce uzaktan tesirini hissettiren kokularla "kıvırta kıvırta" yürümeyi bir meziyet zanneden insanları kastediyor. Bu emrin muhatabı her ne kadar kadınlar olsa da, erkekler için de geçerli bir hükümdür. Kadınların dikkatini çekecek ilgi ve davranışlardan, konuşmalardan, onların da uzak durması gerekir.

   5- Konuşma ölçülü olmalı.

    O ölçü; ihtiyacın haricinde konuşma olmamalı, malayani boşa çay, kahve muhabbeti olmamalı, karşı tarafı etkilemek için bir amaç taşımamalıdır.
 "... Eğer Allah'tan korkuyorsanız, çekici bir eda ile konuşmayın, sonra kalbinde hastalık bulunan kimse ümide kapılır"  Ahzap_32 
   İnsanlar arası ve karşı cinseler arası münasebetlerde ilişkilerin son derece yozlaştığı şu günlerde Müslümanların toplumsal ilişkilerine, davranış ve fiillerine, söz ve mimiklerine, göz ile temasına dikkat etmeleri son derece önemlidir. Özellikle halvet dediğimiz karşı cins ile zorunluluk gereği yalnız kaldığımız durumlarda, fitneye sebebiyet verecek söz ve hareketlerden, davranış şekillerinden uzak durulmalıdır.

  • Cumartesi 15.5 ° / 7.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 13 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
1

Usta oyuncu Nevin Efe hayatını kaybetti!

2

İnegöl’de Motosiklet ve Bisiklet Sürücülerini Yakından İlgilendiren Karar: Kaldırımda Gidene 5 Bin TL Ceza

3

Tarihler yeniden acı günü gösterdi! İnegöl'de asrın felaketi asrın dayanışmasına dönüşmüştü..

4

Meteoroloji Uyardı: İnegöl’de Hafta Sonu Yağışlı Hava Etkili Olacak

5

İHH İnegöl Arama Kurtarma’dan 6 Şubat’ın 3. Yılında Stand Çalışması

6

İnegöl Yenicespor’dan Orta Sahaya Takviye: Muhammed Talha Üz İmzayı Attı

7

İnegöl OSB’de İş Kazası: İşçi Parmağını Sıkıştırarak Yaralandı

8

İnegöl’de Feci Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Park Halindeki Araçlara Çarptı, 8 Yaralı

9

İnegöl'de hafta sonu (7-8 Şubat) çok sayıda mahallede elektrik kesintileri

10

İnegöl’de 2 Yaşındaki Çocuk Tuz Ruhu İçti, Hastaneye Kaldırıldı

11

İnegöl’de Hatalı Park İtfaiyeyi Engelledi: Mahalleli Tepkili

12

Bursa-Ankara Karayolunda TIR Devrildi: Sürücü Yaralandı

13

CHP İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin: “6 Şubat’ı Unutmadık, Unutturmayacağız”

14

Otomobil ile motosiklet çarpıştı! 3 yaşındaki çocuk yaralandı..

15

Şiddetsiz yaşama dijital sergiyle dikkat çektiler

16

Büyükşehir ile geleceğe sağlıklı bakış

17

Mobiliyum Başkanı Talha Temur Han’dan MDF Zammına Sert Tepki: “Fuarlar Umut Verir, Zamlar Umudu Törpüler”

18

BUSKİ eskiyen sayaçları ücretsiz değiştiriyor

19

Bursa Büyükşehir Kent Lokantaları yoğun ilgi görüyor

20

Bursa'da kırsal üretime Büyükşehir'den güçlü destek

21

Bursa Büyükşehir’in kırsal kalkınma destekleri sürüyor