• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2282,87% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Turhan Şahin


İLÇEMİZ MAHALLE OLUŞUMLARI 

İlçemizdeki şehirleşme ve imarlaşma sürecini mahalleler üzerinden de anlayabiliriz. TDK Sözlükte bir şehrin bir kasabanın, büyükçe bir köyün bölündüğü parçalardan her biri anlamına gelen “Mahalle” sözcüğü, 5393 Sayılı Kanun Madde 3’de “Belediye sınırları içerisinde yer alan, ortak ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkileri bulunan insanların yaşadığı idari birim” şeklindedir. 


1487 yılı itibariyle Camii Şerif ve Yenice adlı 2 mahallesi bulunan küçük kasabanın 1521’de Sinanbey Mahallesi oluşumuyla mahalle sayısı 3’e, 1573’de İmaret’i İshak Paşa Mahallesinin ilave olmasıyla da dörde çıkmıştır. XVI. Yüzyıl sonlarına doğru İmaret-i İshak Paşa Mahallesinin, Cami-i Şerif Mahallesine katılmasıyla mahalle sayısının 3’e gerilediği görülmektedir. 


1887-1888 Hüdavendigâr Vilayet Salnamesine göre arada geçen 10 yılda İnegöl’de üç yeni mahalle daha oluşmuştur. İlki Kasım Efendi Caddesi’nde Hamidiye Mahallesi, Bursa Caddesi ve batı kesiminde Muradiye Mahallesi, Sinanbey Mahallesi’ne doğudan ilave olan parça ile de Orhaniye Mahallesi oluşmuştur. Fakat Osmaniye ve Muradiye Mahalleleri yeniden düzenlenerek, Burhaniye ve Osmaniye mahalleleri adını almıştır. 


“XIX. Yüzyılın sonlarına doğru göçlerin başlamasına binaen mahalle sayısında artış gerçekleşmiştir. Orhaniye ve Muradiye Mahalleleri’ne Rumeli Göçmenleri, Hamidiye Mahallesine ise Rumeli Batum göçmenleri yerleştirilmiştir. Muradiye Mahallesinin hane sayısı göçlerle birlikte 440’ı geçince 6 Temmuz 1895 tarihinde Burhaniye adında yeni bir mahalle teşkil edilmiştir. 


 “22 Kanunuevvel 1320 (1902) tarihinde İnegöl’de yeni kurulan 526 haneyi aşan göçmenler üçe ayrılmış olup birincisine Şehinşah, ikincisine Osmaniye, diğerine de Orhaniye adı verildi” deniliyor. “Hamidiye Mahallesi 167 hane/603 kişi olarak Bulgaristan ve Batum Göçmenleri, Muradiye Mahallesi 110 hane/525 kişi olarak Bulgaristan Göçmenleri, Süleymaniye Mahallesi Kosova, Burhaniye Mahallesi Bosna, Orhaniye Mahallesi 28 hane/115 kişi olarak Bulgaristan Göçmenleri tarafından kurulmuş gözüküyor.


1902 yılından hemen sonra İnegöl, yedinci mahallesine sahip olmuştur. Şehrin kuzeybatısındaki Bursa Caddesi çevresinin yoğun gelişimi ile burası Süleymaniye Mahallesi adını almıştır. 1924 yılında Yunanistan ile yapılan mübadele kapsamında sahaya gele ve 1920 sonrasında Bursa’dan İnegöl’e kaydırılan göçmenlerle Hamidiye Mahallesi doğuya doğru gelişmeye başlamış ve buraya Mahmudiye Mahallesi ismi verilmiştir. Şehrin batı kısmında özellikle Mahmut Esatbey Caddesi çevresinde yoğunlaşan yeni gelişim alanına da Kemalpaşa Mahallesi denilmiştir. 
İnegöl belediyesince çıkarılan Beldemiz İnegöl Dergisinin Temmuz 1988 sayısında Süleymaniye Mahallesi Muhtarı Halim Yiğit Mahallesinin 1900’lerin başlarında Ademiye Mahallesi adıyla 80 hane Bosna Muhaciri tarafından kurulduğunu Mahalle kütüğünde 1 Nolu kişinin Hicri 1295 doğumlu Ali Güldalı olduğunu mahallenin isminin daha sonra Süleymaniye olarak değiştirildiğini belirtmiş. 


Mesudiye Köyü 1950 yılında mahalle statüsü kazandı. 1985 yılında Mahmut Esatbey Caddesinin sağ tarafı Kemalpaşa Mahallesinden ayrılarak Turgutalp Mahallesi adlı yeni bir mahalle oluşturuldu. 27 Şubat 2005 tarihli referandumda mahalle olma isteğini ortaya koyan Akhisar ve Çakırçiftliği Köyleri 01 Ocak 2006’dan itibaren İnegöl’ün yeni mahalleleri oldular. 


29 Mart 2009 Yerel Seçimleri sonrası ise Alanyurt Beldesinin mahalle statüsüne dönüşmesi sonucu, Alanyurt Beldesinin; Cumhuriyet, Esentepe, Fatih, Üçevler, Yeni Mahalle ve Yunus Emre mahalleleri İnegöl’ün birer mahallesi oldular. 06 Kasım 2013 tarihli İnegöl Belediyesi Meclis Toplantısında TOKİ Bölgesine Akhisar’dan ayrı “Baykoca Mahallesi” adlı yeni bir mahalle kurulması kararı verildi.


6360 Sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mart 2014 Yerel seçimleri öncesinde ilçemiz: Akhisar, Baykoca, Burhaniye, Cuma, Alanyurt Cumhuriyet, Alanyurt Esentepe, Alanyurt Fatih, Hamidiye, Huzur, Kemalpaşa, Mahmudiye, Mesudiye,  Orhaniye, Osmaniye, Sinanbey, Süleymaniye, Turgutalp, Alanyurt Üçevler, Yenice, Alanyurt Yeni Mahalle, Alanyurt Yunus Emre Mahallesi olmak üzere toplam 21 Mahalleden oluşmaktaydı.


6360 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte büyükşehir statüsündeki 30 ilde köyler mahalle statüsü almış, beldeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmışlardır. Bursa 659, İnegöl ise 95 yeni mahalleye kavuşmuştur:


Akbaşlar, Akıncılar, Alibeyköy, Aşağı Ballık, Babaoğlu, Bahariye, Bahçekaya, Bayramşah, Bilalköy, Boğazköy, Cerrah, Çavuşköy, Çaylıca, Çayyaka, Çeltikçi, Çiftlik, Çitli, Deydinler, Dipsizgöl, Doğanyurdu, Dömez, Edebey, Elmaçayır, Esenköy, Eski Karacakaya, Eskiköy, Eymir, Fevziye, Fındıklı, Gedikpınar, Gülbahçe, Gündüzlü, Güney Kestane, Güzelyurt, Hacıkara, Halhalca, Hamamlı, Hamidiyeköy (Gazelli), Hamitabat, Hamzabey, Hasanpaşa, Hayriye, Hilmiye, Hocaköy, İclaliye, İhsaniye, İnayet, İsaören, İskaniye, Karagölet, Karahasanlar, Karakadı, Karalar, Kayapınar, Kestanealan, Kınık, Kıran, Kocakonak, Konurlar, Kozluca, Kulaca, Kurşunlu, Küçük Yenice, Lütfiye, Maden, Eski Bahçekaya, Mezit, Muratbey, Olukman, Ortaköy, Osmaniyeköy, Özlüce, Paşaören, Rüştiye, Sarıpınar, Soğukdere, Sulhiye, Sultaniye, Sungurpaşa, Süle, Sülüklügöl, Süpürtü, Şehitler, Şipali, Tahtaköprü, Tekke, Tokuş, Turgutalpköy, Tüfekçikonak, Yeniceköy, Yeniköy, Yeniyörük, Yiğitköy, Yukarı Ballık ilçemizin yeni mahalleleri oldular.

  • Perşembe 25.5 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false