• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% 0,07
  • EURO

    34,84% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2437,92% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

Sakin Aytekin


GENÇ NESLİN ARGO DİLİ

  Argo, bir dilin parçası olmakla birlikte, toplumun belli bir çevresi tarafından kullanılan kendine özgü sözcük, deyim ve deyişlerden oluşan özel bir dildir. Argo küfür değildir ama küfürlü argo kelimeler de vardır. Argo, belirli grupların özel bir dilidir. Kısacası argo, bir alt kültür dilidir.


   Ortak dilden olmakla birlikte her yerde ve her zaman kullanılmayan ya da kullanılmaması gereken külhanbeylerin, serserilerin, ayak takımının, ya da eğitimsiz kişilerin kullandıkları sözcük, deyim veya söz kümeleridir.
 

   Argo kelimelerin kullanıldığı ve topluma yayıldığı, belirli suçlardan hükümlü olanların kullandığı "cezaevi argosu" askeriyede askerlik yapanların "kışla argosu" okul çağındaki çocukların "okul argosu" ve sokakta çokça zaman geçirenlerin ağzında dolaşan "sokak argosu" gibi gruplar tarafından yaygınlaştırılmaktadır.Biz bugün gençlerimizin iletişiminde kullandıkları faydasız, zararlı ve dilimizi yok eden argodan bahsedeceğiz.
 

   Üyesi olduğum ve  üniversite öğrencilerinin olduğu watsap grubuna "Gençlerin kullandığı argo kelimeleri yazabilir misiniz?" diye bir soru sordum. Aldığım cevaplar ise; Kenks, Agili, Pampa, Moruk, Kanka veya Kanki, Bro, Aşkito, Anişko, Babişko, Yavşak, Kokana... gibi sözcüklerdi.
 

   Bu nasıl bir dildir ki bizim çocuklar bu hale geldiler? Bu lügat nasıl bir ihtiyaca cevap vermektedir? Bir farkındalık oluşturmak veya yaşadığı sosyal grupların içine girebilmenin ve orada söz sahibi olabilmenin bir altyapısı olsa gerek. Anlamını ve kullandığı kelimenin nereye gittiğini bilmeden bu akımın içinde olmak,  gençlerimizi bir yerlerden kaçış veya bir yerlere sığınma olarak değerlendirmek lazım. İçlerindeki manevi boşluğu dolduramamanın hezeyanı ile sığınacak bir sosyal mecrada yer edinebilmenin veya karşı cinsine kendini beğendirebilmenin heyecanı ile konuştuğu bir dil olsa gerekir. Ya da gençliğin verdiği "deli" kanlılıkla bir isyanın başlangıcı veya baş kaldırmanın getirdiği sonuçlar da olabilir.
 

   Bu sebepledir ki; toplumsal hayatı tüm yönleri ile etkisi altına alan bireysellik, dünyevileşme, sanal yaşam, ekran kültürü, sosyal çevre ve popüler kültür maalesef gençlerimizi olması gereken yerden çok uzaklara götürmüştür. Diziler de ve filmlerde gördüğü bir kıyafeti birkaç gün sonra çocuklarımızın üzerinde görebiliyoruz. Ekranlarda, sosyal medyada, gazete ve dergilerde kullanılan argo terim ve kelimeleri çok kısa bir zaman sonra çocuklarımızın ağzından döküldüğüne şahit olabiliyoruz.
 

   Topyekün bir millet olarak hepimiz ayağa kalkmalıyız. Devlet-millet, belediyeler, sivil toplum örgütleri, okullar-öğretmenler, camiler-imamlar, toplumun önde gelenleri ve örnek şahsiyetler, yazarlar-çizerler, tüm duyarlı insanlar el ele vererek bu ve buna benzer kültür değişimini, gençlerimizin üzerinde oynanan oyunları, tuzakları ve projeleri ne ise bir an önce nasıl yapılacaksa çözülmesi ve gençlerimizin bu tür tuzakların içinden acilen çekip alınması gerekir.
 

   Çünkü bazı milletleri ve toplumları tarih sahnesinden silen, bazılarını da hükümran kılan, devletlere ve topluma yön veren vatan-bayrak sevgisini ayakta tutan güçte gençlerin payı yadsınamayacak kadar büyüktür. Bugünün gençleri,  insanlık için çok yararlı projelere imza atabilecekleri gibi kimlik bunalımına girmeleri, ahlaki erozyona uğramaları veya şer odaklarının etkisinde kalmaları halinde bu milletin geleceğinde büyük felaketlere sebep olabilirler. Bu meselelere çözüm bulabilmek için ne yapılması gerekiyorsa yukarıda saydığımız kurumlar ve kişiler ellerini çabuk tutmalı yoksa bu güzelim gençlik ellerimizden kayıp giderken arkalarından seyirci olarak baka kalmamız, kuşak farklarının uçurumlara dönüşmesi kaçınılmazdır.
 

   İnsanların dünya ve ahiret hayatı Kur'an'a tabii olmaları ile düz orantılıdır.
   Bakınız, Rabbimiz Kur'an'da ne güzel buyurmuş:    
   " Kur'an'a Sımsıkı Sarılanlar" doğru yolu bulup kurtuluşa erebilirller. Ali İmran-103
  " Ondan yüz çevirenler" ise karanlıklar içinde bocalama ya mahkumdurlar. Enam-39

  • Cuma 18.5 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli