Çocuklarımız okuldan yorgun ve aç geldiklerinde enerjilerini yükseltmek ve dengeli öğün yapmalarına yardımcı olmak için tabağın sağlıklı karbonhidrat, protein ve yağ kaynakları dengeli olmalıdır. Paketli ve hazır besinler, pastane ürünleri yüksek miktarda basit karbonhidrat, şeker, tuz ve doymuş yağ içerdiği için ihtiyaçlarından daha fazla yemelerine ve tokluk sürelerinin kısalmasına beraberinde ise obeziteye neden olmaktadır. Ana öğün saati ise; et suyu/tavuk suyu/kemik suyu, krema, bulyon kullanılmadan hazırlanmış bir ev yapımı sebzeli mercimek çorbası beraberinde zeytinyağlı sebze/kurubaklagil yemekleri zengin lif içeriği ile ihtiyaçları kadar tüketmelerine ve uzun süre tok kalmalarına yardımcı olacaktır. Ara öğün vaktinde bir dilim tam buğday ekmek üzerine sürülmüş şekersiz fıstık ezmesi ve bir orta boy taze meyve ve ceviz ara öğün için yeterli protein, kompleks karbonhidrat ve sağlıklı yağ almalarını sağlar. Ayrıca yüksek miktarda vitamin ve mineral içeren bitkisel besinler (sebzeler, kurubaklagiller, meyveler, kompleks tahıllar, kabuklu yemişler) çocuklara enerji vererek derslerine odaklanmalarına yardımcı olacaktır.
Bir diğer önemli mesele ise kahvaltı. Evden kahvaltı yapmadan çıkıldığında açma, poğaça, börek, bisküvi, kek, şekerli içecekler gibi paketli besin tüketimi artar. Sonucunda dikkat dağınıklığı/odaklanamama, algıda güçlük, uyuklama ve vücut yağında artış, kas kütlesinde kayıplar meydana gelmektedir. Kahvaltı tabağında bir adet haşlanmış yumurta veya az yağlı beyaz peynir ve tam buğday ekmek ile hazırlanmış tost protein ve karbonhidrat ihtiyacını karşılar. Bu öğünde ek olarak birkaç adet ceviz ve bir porsiyon taze meyve tüketilmesi zengin vitamin, mineral ve lif içeriği ile bireyin enerjisini arttırmaya ve tokluk süresinin uzatmaya yardımcı olurken kronik kabızlığın önüne geçer.
Çocuklarımızın sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasına yardımcı olmak için onlara örnek olmalı, besin ayırt etmemeliyiz. Evimizde haftada en az 4-5 gün zeytinyağlı kurubaklagil ve sebze yemeği pişirmeye ve ailecek tüketmeye özen göstermeliyiz. Bilinçli diyet yapmak için mutlaka bir diyetisyenden yardım almalı, düzenli takip için çocuğumuzu teşvik etmeliyiz.
Sağlıklı günler dilerim.
Uzman Diyetisyen NURSENA KAĞAN