Deniz Çınar

Tarih: 19.02.2024 12:02

ÇOCUKLARDA EMİCİ ZİHİN NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Aklınızda bulunsun… Maria Montessori, aslında mucizelere şahit olmuş bununla yetinmeyip düşündüğü ,uyguladığı ve inandığı sistemle bir mucizeyi gerçekleştirmiştir. Zekanın nasıl geliştiğini, özümseyerek ispatlamıştır. Zeka düzeyi gelişmemiş çoçuklara fırsat vererek onların yanında olmuş ve inanılmaz bir şekilde normal çocukların zekasına ulaşmıştır. Bununla da yetinmeyip normal zekadaki çocukları araştırarak bu çoçukları da daha üst bir düzeye çıkarmıştır. İşte mucize de burada. Zeka ne seviyede olursa olsun Montessori sistemi tam anlamıyla eşsiz bir eğitim modelidir.

 

Öncelikle emici zihin konusunda bilgilendirme yapmak istiyorum..

EMİCİ ZİHİN

Fiziksel yaşamla (bedensel tecrübe) psişik yaşam (zihinsel çalışma) arasında daimi bir etkileşim söz konusudur. Maria Montessori buna emici zihin adını verir; çocuğun,kendi tecrübelerini emip bütünleştirerek kendini kurmasına imkan veren zihin durumunu ifade eder. Çocuk önce özümse, sonra analiz eder. Bu emici zihin, doğumdan 3 yaşına kadar bilinçdışıdır. 3 ile 6 yaş arasında ise gittikçe bilinçli hale gelir. Dolayısıyla çocuk, kişiliğini çevrenin kendine sunduğu ve kendinden mahrum bıraktığı şeylere göre oluşturur. 

Çocuğun taklit yoluyla çevrenin ona sunduğu özellikleri emdiği bu kabiliyet, bir yandan kendi kişiliğiyle birlikte kendini kurmasına, diğer yandan kültürüyle ve dönemiyle uyumlu ‘’çağının insanı’’ olmasına imkan sağlar. Emici zihin, insan yavrusunun hem kişisel bir kimlik kurmasına hem de yetiştirdiği ortamla uyumlu bir toplumsal bir kimlik oluşturmasına imkan tanır. Çocuk gelenekleri, alışkanlıkları ve ilişkisi olduğu kişilerin koyduğu yasaları özümser. Böylece toplumsal gruba aidiyet duygusu geliştirir, bu duygu ona özgüven katar.

Emici zihni sayesinde çocuk, bilincinde olmayarak hayatının ilk yıllarında bireye dair bütün özellikleri edinir. Böylece bu yaşlarda içinde yaşadığı ortamdan eğitici destek almış olur. İşte, insanın yorulmadan çalıştığı ve bilgiyi, canlandırıcı bir besin gibi emdiği yaşlardır bunlar.

 

Birde önemli olan çocukların duyarlı dönemlerinin olduğu yaş farklılıkları vardır. Konu başlıkları ise şu şekilde sıralanmıştır..

Maria Montessori’ nin tarif ettiği şekliyle temel duyarlı dönemler altı grupta toplanır:

 

Değerli okurlarımız, bu başlıklar şimdilik burada dursun, diğer yazımızda da bu başlıkları değerlendirerek detaylı bilgilendirme yapacağız..

Deniz Montessori Anaokulları kurucusu, Eğitimci Deniz Çınar..

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —