KİŞİSEL VERİLERİMİZİ PAYLAŞIRKEN DİKKAT!

Av. Atakan Çelik

MONTESSORİ PEDOGOJİSİNİN İLKELERİ

Deniz Çınar

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA DİKKAT

Eyüp Yaşar

OKULLAR BEKLENTİLER ve ÖĞRETMENLER!

Gazi Karabulut

NASIL İSENİZ ÖYLE YÖNETİLİRSİNİZ

Sakin Aytekin

YILDA EN AZ İKİ DEFA DİŞ HEKİMİ KONTROLÜ GEREKLİDİR

Serdar Nalcı

İNEGÖL VE BURSASPOR İLİŞKİLERİ

Turhan Şahin

MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN ALTIN ÖNERİLER

Uzm. Dyt. Nursena Kağan
  • BIST 100

    17671,22%-0,69
  • DOLAR

    44,92% 0,10
  • EURO

    52,69% -0,21
  • GRAM ALTIN

    6852,12% 0,62
  • Ç. ALTIN

    10964,89% -0,50

Deniz Çınar


ÇOCUKLARDA EMİCİ ZİHİN NEDİR?

Aklınızda bulunsun… Maria Montessori, aslında mucizelere şahit olmuş bununla yetinmeyip düşündüğü ,uyguladığı ve inandığı sistemle bir mucizeyi gerçekleştirmiştir. Zekanın nasıl geliştiğini, özümseyerek ispatlamıştır. Zeka düzeyi gelişmemiş çoçuklara fırsat vererek onların yanında olmuş ve inanılmaz bir şekilde normal çocukların zekasına ulaşmıştır. Bununla da yetinmeyip normal zekadaki çocukları araştırarak bu çoçukları da daha üst bir düzeye çıkarmıştır. İşte mucize de burada. Zeka ne seviyede olursa olsun Montessori sistemi tam anlamıyla eşsiz bir eğitim modelidir.


Aklınızda bulunsun… Maria Montessori, aslında mucizelere şahit olmuş bununla yetinmeyip düşündüğü ,uyguladığı ve inandığı sistemle bir mucizeyi gerçekleştirmiştir. Zekanın nasıl geliştiğini, özümseyerek ispatlamıştır. Zeka düzeyi gelişmemiş çoçuklara fırsat vererek onların yanında olmuş ve inanılmaz bir şekilde normal çocukların zekasına ulaşmıştır. Bununla da yetinmeyip normal zekadaki çocukları araştırarak bu çoçukları da daha üst bir düzeye çıkarmıştır. İşte mucize de burada. Zeka ne seviyede olursa olsun Montessori sistemi tam anlamıyla eşsiz bir eğitim modelidir.

 

Öncelikle emici zihin konusunda bilgilendirme yapmak istiyorum..

EMİCİ ZİHİN

Fiziksel yaşamla (bedensel tecrübe) psişik yaşam (zihinsel çalışma) arasında daimi bir etkileşim söz konusudur. Maria Montessori buna emici zihin adını verir; çocuğun,kendi tecrübelerini emip bütünleştirerek kendini kurmasına imkan veren zihin durumunu ifade eder. Çocuk önce özümse, sonra analiz eder. Bu emici zihin, doğumdan 3 yaşına kadar bilinçdışıdır. 3 ile 6 yaş arasında ise gittikçe bilinçli hale gelir. Dolayısıyla çocuk, kişiliğini çevrenin kendine sunduğu ve kendinden mahrum bıraktığı şeylere göre oluşturur. 

Çocuğun taklit yoluyla çevrenin ona sunduğu özellikleri emdiği bu kabiliyet, bir yandan kendi kişiliğiyle birlikte kendini kurmasına, diğer yandan kültürüyle ve dönemiyle uyumlu ‘’çağının insanı’’ olmasına imkan sağlar. Emici zihin, insan yavrusunun hem kişisel bir kimlik kurmasına hem de yetiştirdiği ortamla uyumlu bir toplumsal bir kimlik oluşturmasına imkan tanır. Çocuk gelenekleri, alışkanlıkları ve ilişkisi olduğu kişilerin koyduğu yasaları özümser. Böylece toplumsal gruba aidiyet duygusu geliştirir, bu duygu ona özgüven katar.

Emici zihni sayesinde çocuk, bilincinde olmayarak hayatının ilk yıllarında bireye dair bütün özellikleri edinir. Böylece bu yaşlarda içinde yaşadığı ortamdan eğitici destek almış olur. İşte, insanın yorulmadan çalıştığı ve bilgiyi, canlandırıcı bir besin gibi emdiği yaşlardır bunlar.

 

Birde önemli olan çocukların duyarlı dönemlerinin olduğu yaş farklılıkları vardır. Konu başlıkları ise şu şekilde sıralanmıştır..

Maria Montessori’ nin tarif ettiği şekliyle temel duyarlı dönemler altı grupta toplanır:

  • Düzene duyarlı dönem (0 ila 6 yaş)
  • Harekete duyarlı dönem(0 ila 5-6 yaş)
  • Dile duyarlı dönem (0 ila 7 yaş)
  • Duygusal keskinliğe duyarlı dönem(0 ila 6 yaş)
  • Küçük nesnelere duyarlı dönem (1 ila 6-7 yaş)
  • Toplumsal hayata duyarlı dönem(anne karnında başlar, 6 yaşına doğru zirveye ulaşır)

 

Değerli okurlarımız, bu başlıklar şimdilik burada dursun, diğer yazımızda da bu başlıkları değerlendirerek detaylı bilgilendirme yapacağız..

Deniz Montessori Anaokulları kurucusu, Eğitimci Deniz Çınar..

 

  • Çarşamba 12.6 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 13.1 ° / 5.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 16.1 ° / 3.3 ° Güneşli
1

23 Nisan Çocuk Şenliği Pazar Gününe Ertelendi

2

İnegöl’ün Mucitleri Robotlarını Yarıştırdı

3

İnegöl’ün 23 Nisan Milli Eğitim Müdürü Miraç Şahin oldu

4

İnegöl’ün 23 Nisan Belediye Başkanı Umut Alp Yiğit Oldu

5

İnegöl’ün 23 Nisan Kaymakamı Aras Ali Göktaş oldu

6

23 Nisan’da İnegöl’de Ulaşım Ücretsiz Olacak

7

Usta sanatçı Ferdi Atuner hayatını kaybetti

8

“Kılıbık Hayrullah” İnegöl’de Sahnelenecek: Ücretsiz Tiyatro Keyfi

9

İnegöl'de Sertifikalı Kurban Kesim Elemanı Kursu Kayıtları Başladı

10

Büyükşehir Belediyesi 2025 yılı Faaliyet Raporu’na onay

11

Bursa’da 23 Nisan’da toplu ulaşım ücretsiz

12

Bursa'da çocuklar patili dostlarla buluştu

13

İnegöl'de ulaşım konforu artıyor

14

9 kişinin katilinin ailesiyle ilgili olay iddia!

15

İran’dan “İklim Savaşı” İddiası: Uzmanlar ‘Bilim Dışı’ Dedi

16

İnegöl’de Feci Kaza: Hafif Ticari Araç Motosiklete Çarptı, 1 Kişi Ağır Yaralı

17

Bahçeli’den CHP’nin Seçim Çağrısına Sert Yanıt: “Türkiye’nin İstikrarıyla Oynatmayız”

18

AVM’lere giriş ücretli mi olacak? Açıklama geldi

19

“Tas kafa” saçlara yasak gelecek mi?

20

Mustafa Bozbey'den Kafkasspor'a Tebrik Mektubu!

21

Bahçeli: Evlatlarımız dijital kuşatma altındadır