• BIST 100

    10267,09%-0,10
  • DOLAR

    32,29% -0,12
  • EURO

    34,83% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2414,46% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Uzm. Dyt. Nursena Kağan


BESLENME PROGRAMI KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Merhabalar. Ben Uzman Diyetisyen Nursena Kağan. Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde lisans eğitimini, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde Beslenme Bilimleri alanında tezli yüksek lisans eğitimini tamamladım. Yaklaşık üç yıl İstanbul Medipol Üniversitesi Hastanesi’nde görev aldım ve beraberinde memleketim olan İnegöl’de ofisimi açmaya karar verdim. Bundan sonraki süreçte köşe yazılarımla sizlerle birlikte olacağım.


Bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek onlara uygun beslenme plan ve programları üreten, sağlıklı nesiller için bireyi ve toplumu bilinçlendiren diyetisyenler, halk sağlığının korunması ve geliştirilmesinde de büyük sorumluluklar üstlenmektedir.

 

Sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme programı bol miktarda tam tahıllar, kurubaklagiller, sebze ve meyveler, kuruyemişler ve yağlı tohumları içeren çok çeşitli bitki bazlı besin gruplarından oluşmalıdır. Günlük diyetin yağ içeriği %30’un altında olmalı ve yağ gereksinimi yağlı tohumlar, kuruyemişler, avokado ve zeytin gibi meyvelerden karşılanmalıdır. Lif, vitamin, mineral, antioksidan bileşenlerden zengin bitkisel besinler diyabet, kalp ve damar hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları, kanser gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici etki göstermektedir.

Aksine hayvansal kaynaklı besin grupları (kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünleri..) ve işlenmiş gıdalar (rafine tahıllar, paketli besinler, fast food, sakatatlar, işlenmiş et ürünleri..) yüksek miktarda kolesterol, doymuş yağ, trans yağ, tuz, şeker ve katkı maddelerini yüksek miktarda içerdiklerinden tüm kronik hastalıkların gelişimini tetiklemekte ve tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir.

 

Tüm bu zararlı bileşenlere ek olarak hızlı ağırlık kaybı için ihtiyacın altında beslenmek ve detoks uygulamaları gibi tek tip beslenmek metabolizmayı yavaşlatacağı ve yetersiz karbonhidrat, protein, vitamin, mineral, lif alımına neden olacağı için uzun vadede vücut sağlığına zarar verecektir. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme programı kişiye özel olmalı, ve sadece biz diyetisyenler tarafından uygulanmalıdır.

  • Pazartesi 19.4 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Salı 22.5 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.4 ° / 11.1 ° Güneşli