• BIST 100

    10243,09%-0,33
  • DOLAR

    32,29% -0,13
  • EURO

    34,78% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2408,11% 0,63
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00

Uzm. Dyt. Nursena Kağan


BAYRAMDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT!

Bayram sofrasında tadımızın kaçmaması için dikkat! Özellikle Kurban Bayramı’nda beslenme ve sağlık için dikkat edilmesi gereken bazı hususları hatırlamak gerekir.


Kesim gerçekleştikten sonra 3 gün içinde, ölüm katılığı geçmeden kesinlikle et tüketilmemelidir. Tüketildiği takdirde hazımsızlık ve kabızlık gibi mide ve bağırsak sorunları yaratacaktır. Kurban eti buzdolabında en az 2 gün dinlendirilmelidir.
Hayvansal besinler yüksek miktarda doymuş yağ, kolesterol, trans yağ ve tuz içerdikleri için özellikle kalp ve damar hastalığı (yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kanda yüksek kolesterol gibi) olan bireyler günde 100 gramdan fazla et tüketmemelidir. İç yağı, kuyruk yağı veya organ yağları pişirmede kesinlikle kullanılmamalıdır. Etleri kaynatıp suyu ile çorba ve pilav yapmak öğünde yüksek miktarda doymuş yağ ve tuz alımına sebep olur, et ve kemik suyundan uzak durulmalıdır.


Kahvaltıda yumurta, peynir ve et ürünü tüketiliyorsa öğle ve akşam yemeklerinde sadece bitkisel besinler (zeytinyağlı sebze ve bakliyat yemekleri...) tüketilmelidir. Aksi takdirde Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu doymuş yağ miktarı aşılacaktır. Kahvaltıda tükettiğimiz yumurta ve peynir bir porsiyonu; et ürünü ise avuç içi boyutunu kesinlikle aşmamalıdır.

 

Bilindiği üzere hayvansal besinler inflamatuardır; yani vücutta hücre stresine sebep olurlar. Hücre stresini azaltmanın yöntemlerinden bir tanesi de hayvansal besin bulunan öğüne antioksidan besinler olan meyveler, baharatlar, mevsim yeşillikleri dahil etmektir.


Tam tahıllı ekmek tüketmekten kaçarak fazla protein alımı için et tüketimini arttırmak karaciğer, mide ve bağırsak, kalp-damar ve böbrek sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Karaciğer yağlanması, böbrek taşı oluşumu, hazımsızlık, kabızlık, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi sorunlara yol açar. Bu sebeple günde 1 porsiyondan fazla (1 yumurta + 1 dilim peynir VEYA avuç içi kadar et/tavuk VEYA 1 su bardağı yoğurt/süt) hayvansal besin tüketilmemelidir.
Hayvansal besin ve tatlı tüketimi normal zamana kıyasla daha fazla olacağı için su tüketimi günlük en az 2 litre olmalıdır. Su yerine çay, kahve, maden suyu, şekerli/gazlı içecekler tüketimi vücutta daha fazla ödeme neden olur. 


Tatlı yerine günde ortalama 3 porsiyon taze meyve tüketimi rafine şeker ve un alımını azaltmanıza ve bol antioksidan, vitamin, mineral almanıza yardımcı olur.


Uzm. Dyt. Nursena KAĞAN

  • Pazartesi 19.4 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Salı 22.5 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.4 ° / 11.1 ° Güneşli