• BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Sakin Aytekin


AH BU ZAMANE GENÇLİK!

 Zamane dediğimizde, anlık bir zaman diliminden çok şimdiki zaman olmayan ve önceki dönemlerden farklı bir anın, farklı bir dönemin yaşanması demektir. Saat, gün, hafta, ay hatta yıl olarak da kısa vakitlerden çok, geçmiş zamanı ve kuşakları ifade eden onlu, ellili, yüzlü yıllar gibi dönemleri anlamak gerek. 


Zamane kelimesini kullandığımızda, içinde bulunulan zamandan, yaşanılan anlık dönemlerden çok, yakınılan, küçümsenen, eleştirilen manasını kastederek kullanırız. 

Zamane; bazen insanlar için, bazen evler, kentler ve yiyecek içecek, giyim-kuşam kısaca farklı olan her şey zamanenin bizzat kendisidir.

Biz büyükler,çocukları ve gençleri eleştirmek ve onları küçük görmek için hatta yerden yere vurmak için "zamane çocuk" veya "zamane gençlik" ifadelerini kullanırız. Onların iyi, doğru, güzel ve ahlaki olandan koptuğunu, bize ayak uyduramadıklarını, hatta ailesi ile bile zaman geçiremediklerini ve zamanın şartlarına uyup popüler olan modern hayata kapıldıklarını anlatmaya çalışırız. 

Zamana ait değerler, alışkanlıklar ve davranışların iyi veya kötü olarak tanımlanmasından önce bence şu soruyu sormak gerek.

Zamanelik nasıl bir şey ki sadece çocukları ve gençleri etkiliyor?

Neden bu zamane gençliğini kullanırken hep onlar kastediliyor?

Zamanelikten yetişkin olan insanlar muaf mıdır ki hep onlar suçlanıyorlar?

Değişim veya farklılaşma, insan topluluklarının tutum ve davranışlarında belirli bir dönemde hayat veya yaşam biçimlerinde meydana gelen farklılıkların bütünüdür. Ya da bir durum ve halden, başka bir durum ve hale geçmektir. öyleyse zamane çocuk ve gençler varsa, zamane büyükler, zamane anne-babalar, hatta zamane yaşlılar da vardır.

Allah ( c.c.) zamandan ve mekandan münezzehtir. Yani Allah'ı sınırlayan veya tanımlayan zaman da yoktur. Mekanda yoktur. İnsan ise zaman ve mekanla sınırlıdır. Zamanda, mekanda değişkendir.öyleyse, insan da bu değişimden payına düşeni alacaktır. Değişkenlik biz insanlar içindir.

Bazı değişimler, gençlerden çok yetişkinleri daha çok etkiler ama biz bunu kendi üzerimize göstermekten utanır,  bunu gençler üzerinden göstermeyi severiz.

Annelerimiz veya babalarımız internete öyle dalarlar ki bazen herşeyi unuturlar. Hatta evdeki işlerini unutup ocakta yemeğini yakan anneler, maç seyrederken çocukları ile iletişim kurmayı unutan,  internette takılan babalar biliyoruz. Farklı yer ve mekanlarda yeme içme fotoğrafları çekip sosyal medyada paylaşanlar gençler değil, hep yetişkin insanlardır.  Bu örnekler kimi zaman yetişkinlerin önceki dönemi yaşamak istemeleri,  kimi zaman da kendilerini aşacak şekilde zamanı yakalama çabası olarak yorumlamak gerekir. 

Ah  bu zamane gençlik...yerine, 
Ah bu zamane yetişkinler... demek lazım. 

Gençlerin ağzından, bir de yetişkin bireyleri dinlemek lazım. Bu değişimi iki kuşak arasında sıralama yapsak inanın biz yetişkinlerin değişim ve farklılıkları gençlerden çok daha fazla olduğunu kabul ederiz. 

Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi' nin şu sözü ile bitirelim.

Her gün bir yerden göçmek ne iyi
Her gün bir yere konmak ne güzel 
Bulunmadan, donmadan akmak ne hoş
Dünle beraber gitti cancağızım 
Ne kadar söz varsa düne ait
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.

Değişmek kötü bir şey değildir. Yararlı ve ahlâkî değişimlere açık olunmalıdır.Dünden ders alınmalı ama her yeni gün için baştan yeni bir sayfa açılmalı. Yenilikler düşünülüp, planlanmalı ve hayata dair yeni adımlar atılmalı. Gelişmek ve geliştirmek lazım. Öğrenmek ve öğretmek lazım. Her şeyden önemlisi her şeyi insanla paylaşmak lazım...
 

  • Pazartesi 5.6 ° / 0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 7 ° / 1.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.2 ° / 2.5 ° false