• BIST 100

    10264,37%-0,70
  • DOLAR

    32,26% 0,02
  • EURO

    34,69% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2401,93% 0,08
  • Ç. ALTIN

    3896,53% -0,17

Sakin Aytekin


 O GÜNÜN SAHABİLERİ, BUGÜNÜN GENÇLERİ

  İnsanlığa ve tüm mahlukata sevgiyi, hoşgörüyü ve merhameti, yaratıcısına da itaatı öğreten, hayrın, iyiliğin ve güzelliğin en büyük timsali, Kur'an'ın ve İslam'ın tebliğcisi, yaşantısıyla gençlere, insanlığa örnek olan resûl-i Ekrem efendimiz Hz. Muhammed ( s.a.v )'dir. 


  Dünya gözüyle onu görmeden iman eden bugünün gençlerini, tıpkı sahabe dönemindeki gençler gibi aynı muhabbet ve sevgi ile ve hatta tüm yönleriyle onu tanıyıp örnek alan, onun güzel ahlakını yaşamaya çalışan, idealist gençler olduğuna inanıyorum.
 

   Hz. Muhammed ( s.a.v ) o genç sahabeler ile Mekke'den tüm cihana yükselen bir değişimin, bir ateşin fitilini ateşleyerek ideal bir gençlik,  omuzlarındaki sorumluluğun idrakinde olan çağ açıp, çağ kapatabilecek bir gençliğin geleceğini hazırlarken, bu gençlerle yaşanabilir bir hayat ve cihanşümul bir medeniyetin inşasını gerçekleştirmiştir. Bu temeller üzerinde tuğla olmaya çalışan inanmış ve seçilmiş bir avuç genç; gençlik çağını mutluluk asrına dönüştüren bu gençler olacaktır. İşte bu seçkin gençlerin İslam medeniyetine katkıları hiç de küçümsenemeyecek ve azımsanamayacak boyutta büyük olacaktır.
 

   İslam'ın ilk yıllarında vahyin dünyaya hakim kılınması için onun yanında Mekke sokaklarında yaş ortalamaları 17 ve 18 yaşında olan genç sahabiler vardı. Abdullah Bin Mes'ut, Hz. Ali, Cafer bin Ebi Talip, Zübeyr bin Avvam, Abdurrahman bin Avf, Musab bin Umeyr, Zeyd bin Harise ve Hz. Aişe, Hz. Esma gibi kadın ve erkek onlarcası zengin, fakir, köle gibi toplumun farklı kesimlerinden gelen bu gençler ile yola çıkarak çok kısa bir zaman diliminde asırlar boyu insanlığın medeniyetine ışık tutacak bir İslam devletinin temelleri atılmıştır. O vahyi anlatırken yanında hep gençler vardı ve önde olanlarda yine hep onlardı.
 

   Onun, gençler ile olan iletişimi her şeyden önce Kur'an ve vahiy ile hareket ettiği için doğru bir zemin üzerinde inşa edilmeye başlamıştır. Temelleri sağlam ve sağlıklı olmayan bağların niteliği ne olursa olsun kalıcı olamaz. O, imanın da bir gereği olarak sevgiyi, muhabbeti, iletişimi ve hoşgörüyü olmazsa olmaz bir değer haline getirmiştir.
 

   Hz. Ali'nin çocuk yaşta vahyi benimsemesi ve müslüman olmasının altında yatan gerçek sebep işte bu sevgidir. Bu sevginin karşılıklı büyümesi, koşulsuz bir iman ile Hz. Ali'yi Hayber'in Fatih'i yapacak ve hicret esnasında kendi yatağına onu yatırarak ona değer verecek, kızı Fatıma ile evlendirerek kan bağını ve neslini tayin edecektir.
 

   Zeyd bin Harise' yi öyle sevecektir ki, kölesi olduğu halde onu azledecek, onu evlat edinip "Zeyd Bin Muhammed" ismi ile anılır olacak, Taif'te  zulme uğrarken tüm bedenini Hz. Muhammed ( s.a.v )'e siper edecek ve kan revan içinde kalacak kadar da sarsılmaz bir sevgi ile onu ölümüne koruyacaktır.
 

   Mus'ab bin Umeyr'i diplomatik ilişkilerden sorumlu olarak atarken, Zeyd bin Sabit'i vahiy katibi olarak görevlendirecek. Muaz bin Cebel' i genç yaşta Yemen'e davetçi ve tebliğci olarak gönderecektir. Okunan ezanla alay eden genç yaştaki Mahzure' yi " Ne güzel bir sesin var " diyerek göğsünü okşaması, eline birazda harçlık vermesi Mahzure' yi sakinleştirmiş ve iman ile buluşturmuş, Kabe-i Muazzama'da ezan okumaya, hatta baş müezzinliğe kadar götüren Hz Muhammed ( s.a.v.)'de ki sevgi ve hoşgörünün ta kendisidir.
 

   Bugünün gençleri ile iletişim kurarken, sevginin yanında her şeyden önce onların hukukuna saygılı bir yaklaşım geliştirmek toplum olarak hepimizin sorumluluğudur. Gençlerin fikirlerine saygılı olurken, onların İzzet ve şerefini de her zaman muhafaza etmek zorundayız. Onların yanlış tutum ve davranışları karşısında fevri ve kaba davranmaktan uzak durmalıyız. Onlara karşı son derece naif, kibar, nazik ve şefkatli yaklaşımlarda bulunmalıyız. Erdemli, vicdanlı, ideal, sorumluluk ve aksiyon sahibi, haksızlığa asla razı olmayan, mazlumdan ve doğrudan yana olan bir gençliğin inşası için, gençlerin varlık alanına saygı duyan, onları çeşitli hizip ve fikirlerle ayrıştırmayan, diyaloğu merkeze çeken bir dil ve üslup ile onları kırmadan, incitmeden, küçük düşürmeden onlara yaşam koçluğu yapabilen, onların "Nasıl? Niçin?" sorularına makul ve mantıklı cevap verebilen, yüreklendiren, onlara bu dünyanın umudu olduklarını anlatabilen bir yaklaşımla, Allah Rasûlü'nün omuzlarımıza yüklediği o kutlu mirası onlara aktarabilen ve bu şuurla yetişmiş örnek insanlara ihtiyacımız var. Herkes yorganını kendi ayağına göre uzatsın.

  Herkes önce kendi evinin önünü temizlesin ve gençler için bir şeyler yapabilmenin gayreti içerisinde olsun inşallah...
 

  • Çarşamba 25.4 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Perşembe 21.8 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.1 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu