• BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Serdar Nalcı


20 Yaş dişleri .......

Bu dişler 3. büyük azı diş olarak da adlandırılırlar.Çene kemiklerinin en gerisinde kalan 20 yaş dişleri 18-24 yaşları arasında ağızdaki yerlerini almakla birlikte en geç süren dişlerdir.Ama genellikle geç yaşlara kadar hiç çıkmazlar veya gömülü kalabilirler.Her bireyde 4 adet 20 yaş dişi sürecek diye bir durum yoktur. Bazı kişilerde dört tanesi birden sürebilirken nadirende olsa hiç oluşmayadabilirler.


Genellikle bu dişlerin sürmesi için ağız içerisinde yeterli boşluk yoktur ve birçoğu gömülü kalabilmektedir ya da tam süremeyerek yarım çıkmış bir şekilde ağızda durabilirler.

Bu dişler çoğunlukla;diş etrafında ağrı,kulak ağrısı ,ağız açmada kısıtlık gibi şikayetlere sebebiyet verebilirler.Bazen etraflarında kist oluşabilir ve bazen önündeki dişin çürümesine sebep olabilirler.Yerleri sebebi ile arka bölgede kaldıkları için bu dişler iyi temizlenemez ve dişeti iltihabına da sebep olabilirler. Her ne kadar antibiyotikler ile bu belirtileri ortadan kaldırmak mümkün olsada bu geçici bir çözümdür ve sorun tekrar ortaya çıkar. Bu dişlerin sürmesi genellikle oldukça ağrılı olmakta ve ve tamamen sürmeleri eğer çene kemiği üzerinde yeterli alan olsa bile uzun zaman almaktadır.

Ağrı kesiciler,antibiyotik ve sıcak tuzlu suyla gargara ile genelde problem kontrol altına alınabilir. Her zaman problem oluşacak diye bir şart olmamakla beraber sıklıkla şişlik, hassasiyet, ağrı, ağız açılmasında kısıtlılık, kötü ağız kokusu ve kötü tata sebebiyet verebilirler.

Bu dişler eğer tamamen gömülü ise bu konu üzerine eğitim almış çene cerrahı uzmanı diş hekimlerince çekilmesinde fayda vardır.

20 Yaş dişleri hangi durumlarda çekilmelidir ?

Bu dişler ağız içersisinde en son çıkan dişler oldukları için bunların çene kemiği üzerinde yerleşeceği alan bulunmamaktadır. Bu nedenle dişler gömülü veya yarı gömülü şekilde kalırlar.Bu durumda özelikle yarı gömülü dişler çevresinde sürekli gıda birikimi nedeni ile enfeksiyona açık hale gelirler.Dolayısıyla da çekilmeleri gerekir.

Bunun dışında bu dişlerin etrafında kistik oluşumlar meydana gelir.Bu nedenlede bu dişlerin ağızda kalması istenmez.

Ayrıca ortodontik tedavi öncesi veya sonrasında dişlerin sıralanması için mevcut yer bulunmadığında var olan 20 yaş dişleri ,ortodontik tedavi bitimi sonrasındaki süreçte yeniden çapraşıklıklara sebep olacaksada bu dişlerin çekimi istenmektedir.

Pekala bu dişler neden gömülü kalır..?

 20 yaş dişleri sürme zamanı, bireylerin genetik özellikleri,beslenme şekilleri,dişlerin fonksiyona katılım,ırksal değişiklikler gibi durumlara göre değişiklik gösterse de, genellikle erkeklerde 20-23, bayanlarda 21-22 yaşlar arasında olmaktadır. Bu dişlerin gömülü kalma sebepleri genelde üç farklı teori ile açıklanabilir.

- İlki ağızdan solunum, erken diş kaybı gibi çenelerin normal gelişimini engelleyen herhangi bir etken dişlerin gömülü kalmasına sebep olabilir.

-İkinci olarak medeniyetlerin ilerlemesi ile insanların beslenme alışkanlıkları değişmiş ve gıdaları parçalamak için sarf edecekleri güç miktarı azalmıştır. Bunun sonucunda da çene kemikleri küçülmüştür.Üçüncü molar dişler dediğimiz bu dişlerin sürmek için yer bulmaları güçleşmiş ve gömülü kalma durumları ortaya çıkmıştır.

- Son olarak değerlendirilebilecek teori ; insanlar anne babalarından birisinin küçük çene yapısı ve diğreinden büyük diş özeliği alırlarsa dişler çene üzerinde yer bulamaz ve gömülü kalırlar.

20 yaş dişlerin ameliyatı önce ve sonrasında dikkat edilecek durumlar ....

 Öncesinde dikkat edilecek husus diş ameliyatını gerçekleştirecek çene cerrahı tarafından önerilen ilaçlar düzenli kullanılmalı, hastanın ameliyat sonrasında kanamasının durmasına engel teşkil edecek asprin,antikoagülan(kan sulandırıcı) gibi ilaçların hekim kontrolünde kesilmesi gereklidir.

20 yaş dişinin çekimi sonrasında uyulacak kurallar normal diş çekim kurallarını içermek ile birlikte ilave olarak çekim bölgesine 24 saat içerisinde uygulanacak buz kompres şişlik oluşumunu azaltacaktır.Dişler operasyonun ertesi günü fırçalanmalı fakat ilgili bölgeye daha yumuşak ve özenli davranılmalıdır.

Ameliyat bölgesine eğer dikiş atıldıysa dikişler bir hafta sonra hekim tarafından alınmalıdır.

Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi gömülü yirmi yaş dişlerinin çekimi sonrasındada ağrı ,ödem (şişlik), trismus (ağız açılmasında kısıtlılık), kanama ve çeşitli enfeksiyonlar oluşabilmektedir.

Her birey aynı değildir. Her bireyin dişleri farklıdır, çene kemiği farklıdır. Aynı şekilde bütün insanların 20 yaş dişlerinin tamamı oluşacak veya sürecek diye bir kural yoktur.20 yaş dişlerinin sürdüğünü kabul edelim , bütün 20 yaş dişleri çekilmelidir diye bir kuralda yoktur.

Eğer çene kemiği üzerinde yeterli alan mevcut ise ,hasta bu dişlerinin bakımınıda diğer dişleri gibi düzenli bir şekilde gerçekleştirebiliyorsa , herhangi bir ağrı veya enfeksiyon mevcudiyeti de yok ise bu dişler ağızda kalabilirler. Hatta ve hatta ağızda kalmaları iyi olabilir çünkü ilerleyen yaşlarda bu dişe ihtiyaçları olacaktır.

Ancak eğer çene kemiği üzerinde bu dişlerin sürmesi için yeterli alan yok , hasta bu bölgeye temizlik açısından gerekli özeni göstermiyor ve iltihabi bir duruma yol açıyor ise ilgili çene cerrahı uzmanı tarafından müdahele edilerek çekilmesi gerekmektedir.

  • Cumartesi 18.3 ° / 1.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 5.8 ° / 0.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.6 ° / 0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı