• BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

Vergi cezalarının yarısı indirilebilir!

Vergi cezalarının artırıldığı, mali idarenin denetimlere hız verdiği ve ağır vergi cezaları kestiği bu dönemde vergi cezalarında yapılan indirimler neler?

Ekonomi 27.09.2024 17:28:00 0
Vergi cezalarının yarısı indirilebilir!
Haberi Sesli Oku

 

Vergi mükellefleri vergi cezalarında indirimi merak ediyor.

Yargı yoluna gitmeden uyuşmazlıkların kısa yoldan çözümlenmesi mümkün müdür?

Vergi cezalarının belli oranlarda indirilmesini esas alan kanuni bir düzenleme nasıl işliyor?

Vergi indiriminden kimler yararlanır? Hangi cezalar bu kapsama giriyor?

İndirim kapsamına giren vergi cezaları nelerdir?

İndirim için nereye hangi sürede başvuru yapılır, indirim hakkından kimler nasıl faydalanır, cezalarda hangi oranlarda indirim yapılır?

Dünya Gazetesi yazarı Mahmut Bülent Yıldırım vergi cezaları indiriminden kimlerin yararlanabileceğini madde madde aktardı. İşte o satırlar;

“İndirim uygulamasının kapsamı­na; Vergi ziyaı cezası, Usulsüzlük cezası, ve Özel usulsüzlük cezası, (Vergi Usul Kanununun 153/A mad­desinin üçüncü ve müteakip fıkrala­rı uyarınca istenilen teminatın sü­resinde verilmemesi veya tamam­lanmaması nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezaları hariç) girmekte­dir. Cezalarda indirim uygulamasın­dan, mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhatapları yararlanabi­lir. Mükellefin vergi ziyaına kaçak­çılık sayılan fiillerle sebebiyet ver­mesi halinde de bu ceza için ceza in­diriminden yararlanabilir.

Cezalarda indirim uygulamasın­dan aşağıdaki şartlar çerçevesinde yararlanılabilir.

İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi da­iresine başvurulması,

İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkının ve indirimden kalan vergi ziyaı, usul­süzlük ve özel usulsüzlük cezaları­nın vadesinde veya teminat gösteri­lerek vadesinin bitim tarihinden iti­baren 3 ay içinde ödenmesi,

İhbarnamenin dava konusu yapıl­mamış olması, şartıyla yararlanıla­bilir. Mükellef veya vergi sorumlu­su, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük başvuru süresi geçmeden; cezalarda indirim tale­binden vazgeçerek dava açabilir.

Vergi Usul Kanununun 376. mad­desi hükmüne göre, Vergi Ziyaı Ce­zası, Usulsüzlük Cezası ve Özel Usulsüzlük cezalarının yarısı (%50) indirilir.

Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve ver­gi cezasını süresinde ödemez veya dava konusu yaparsa cezalarda indi­rimden yararlanamaz. Mükellef ve­ya vergi sorumlusunun, tarh edilen vergi ve kesilen cezalar için indirim talebinde bulunup, ihbarnamenin tebliğ tarihini takip eden 30 günlük süre içerisinde ödenmemiş tutar­lar için bu talepten vazgeçtiklerini bir dilekçe ile beyan ederek uzlaş­ma hükümlerinden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

Mükellef veya vergi sorumlusu cezalarda indirim talep dilekçeleri­ni, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulun­dukları vergi dairesine yapabilecek­leri gibi Dijital Vergi Dairesini (İn­teraktif Vergi Dairesi) kullanarak elektronik ortamda da yapabilecek­lerdir. Cezalarda indirim talebi üze­rine tahakkuk ettirilen vergi ile in­dirimden kalan cezanın süresinde ödenmediğinin tespit edilmesi hâ­linde, cezalarda indirim uygulaması ihlal edilmiş sayılmaktadır ve indi­rilen ceza tutarı tekrar tahakkuk et­tirilerek ceza eski haline dönmekte­dir. Cezalarda indirim uygulamasın­dan yararlanabilmek için vergi aslı ve indirimden sonra arta kalan ceza­nın ödenmiş olması gerekmektedir.”


Haber Editörü

Eyüp Yaşar

30.3° / 15.8°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER

Bakanlık affetmedi!... Simsarlıkta son nokta: “Şehit kokusu”

Bursa Büyükşehir İtfaiyesi’nden gerçeği aratmayan tatbikat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni reform paketlerini devreye alacağız

EN ÇOK KAZANDIRAN BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Erken seçim söz konusu değil

İsrail ordusu: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüş devam edecek

Bursa'da vapurda cesed bulundu!

Merkez Bankası'nın rezervi 30 milyar dolar arttı

Elektrik ve doğalgaza zam yolda mı?

Bu trafik cezaları resmen iptal ediliyor

Vergi cezalarının yarısı indirilebilir!

İkinci el otomobil satışında yeni dönem başladı!