• BIST 100

    9678,3%-0,07
  • DOLAR

    33,97% 0,23
  • EURO

    37,81% 0,59
  • GRAM ALTIN

    2818,95% 0,35
  • Ç. ALTIN

    4526,23% 0,00

Tüketime sert fren

Türkiye ekonomisinin 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklandı.

Ekonomi 6.09.2024 17:16:00 0
Tüketime sert fren
Haberi Sesli Oku

 

Programda dikkat çeken önemli başlıklardan biri kredi kartı limitleri ve kredi kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler oldu. Yüksek enflasyon ve düşük gelir kıskacında yaşamını sürdüren dar gelirli vatandaşları zorlayacak bu düzenlemeler, ekonomik dengeleri sağlamayı hedefliyor.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, programın 'Finansal İstikrar' bölümünde, kredi kartı limitlerinin vatandaşların gerçek gelirleriyle uyumlu hale getirileceği ifade edildi. SGK veri setleri ile Risk Merkezi entegrasyonu sağlanarak, vatandaşların gelirine göre kredi kartı limitleri düzenlenecek. Bu adım, yüksek enflasyonun etkisiyle harcamalarını kredi kartıyla finanse eden kişilerin limitlerini sınırlamayı amaçlıyor.

Bireysel ve ticari kredilerde sıkılaştırma
OVP'de yer alan bir diğer önemli düzenleme, bireysel ve ticari kredilerde sıkılaştırma politikalarının devreye gireceği yönünde. İç talebi dengelemek, enflasyon beklentilerini çıpalamak ve cari açığı azaltmak için hedefi olmayan kredilere sınırlamalar getirilecek. Özellikle bireysel kredilerde seçici miktarsal sıkılaştırma politikaları uygulanarak, kredi genişlemesinin önüne geçilecek.

Tüketime sert fren
Ekonomik büyüme ve enflasyon tahminleri arasında tutarsızlık eleştirilerine rağmen, programın ana odağı tüketimi kontrol altına almak. Hem bireysel hem de ticari kredilerde yapılan düzenlemeler, enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak ve cari açığı daraltmak amacıyla tasarlandı.

Hedef: Ekonomik istikrar

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan OVP, 3 yıllık süreçte ekonomik büyüklükleri belirlerken, finansal istikrarı korumayı hedefliyor. Bu kapsamda kredi ve kredi kartı düzenlemeleri, vatandaşların gelirleriyle uyumlu hale getirilerek ekonomik dengeyi sağlama çabasının bir parçası olacak.

KAYNAK: DÜNYA GAZETESİ


Haber Editörü

Eyüp Yaşar

Anahtar Kelimeler: Tüketime
24.8° / 13.1°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER

İnegölspor aile birliği kuruldu!

Sinan Yücer: 3 puan aldık ama çok mutlu değilim

Bakanlık kalem kalem açıkladı! Fahiş fiyata geçit yok

Bursa Gastronomi Festivali’ne muhteşem final

Başkan Bozbey mutfağa girdi, hünerlerini sergiledi

TAPUDA YENİ DÖNEM

Emekli maaşlarıyla ilgili yeni düzenleme masada!

ALTINDA YENİ REKOR