• BIST 100

    9946,53%0,31
  • DOLAR

    32,38% -0,18
  • EURO

    34,76% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2435,17% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3936,91% -1,02

Sosyal medya kullananlar dikkat!

Yakında çıkması beklenen yeni yargı paketinde sosyal medyadaki hakaret suçlarıyla ilgili önemli bir düzenleme yürürlüğe girecek.

Teknoloji 13.02.2024 19:00:00 0
Sosyal medya kullananlar dikkat!

Sosyal medyada yapılacak hakaret içerikli paylaşımlar suç teşkil etmesi halinde para cezası uygulanacak. Günlüğü 100 liradan 10 bin 500 lira ceza belirlenecek. Süreç nasıl işleyecek? İşte haberin detayları... 

Sosyal medya platformları, son yıllarda nefret söylemi ve hakaret içeren paylaşımların artmasıyla adeta birer "nefret çukuruna" dönüştü. Bu durum, hem kullanıcılar hem de yetkililer tarafından endişeyle takip ediliyor. Son zamanlarda artan bu endişeler, yeni bir uygulamanın hayata geçirilmesine yol açtı. Bu uygulama ile internet ortamında edilen hakaretler cezasız kalmayacak ve sürecin hızlanması sağlanacak.

Yakında çıkması beklenen yeni yargı paketinde sosyal medyadaki hakaret suçlarıyla ilgili önemli bir düzenleme yürürlüğe girecek. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni uygulama ile internet ortamında yapılan hakaretlere ilişkin davalar, daha hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırılacak.

GÜNLÜĞÜ 100 LİRADAN BAŞLAYACAK

Sosyal medyada yapılacak hakaret içerikli paylaşımlar suç teşkil etmesi halinde ön ödemenin alt sınırı 3 ay 15 gün hapis cezası olacak. Cezası 3 ay 15 gün olan bir hakaret suçunda günlüğü 100 liradan 10 bin 500 lira ceza belirlenecek. Sosyal medya üzerinden mağdur edilen kişi tazminat yoluna gitmek istediğinde ise önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Henüz tasarı aşamasında olan uygulamayla yargı sürecinin hızlanması ve adalet sisteminin yükünün hafifletilmesi hedefleniyor.

5 YIL İÇERİSİNDE SUÇA KARIŞIRSA DAVA TEKRAR AÇILIYOR

Konuya ilişkin CNN Türk'e değerlendirmelerde bulunan uzman isimler ise şöyle konuştu: “Kişi bir yıl içerisinde şikayet ediyor ve daha sonrasında savcılık şikayetin gerçekten doğru olduğuna kanaat getirirse ön ödeme kurumuna yönlendiriyor bir para cezasına orada direkt hükmediyor. Kişi bu parayı 3 eşit taksitte veya peşin ödeyebilir. Bununla ilgili ödemeyi yaptıktan sonra ceza düşüyor. Burada mağdurun rızası aranmıyor. 5 yıl içerisinde tekrar suça karışırsa bu dava tekrar açılıyor. Dolayısıyla mağdur burada kendisine hakaret edildiğinde kendisinin haklarını hukuk davasında arayabilir."

 


19.2° / 10.1°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER