-
BIST 100
18418,14%2,25
-
DOLAR
46,40% -0,05
-
EURO
53,14% 0,06
-
GRAM ALTIN
6283,02% -0,05
-
Ç. ALTIN
10237,19% 0,00
Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Ordu, Trabzon ve Rize için dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bektaş, bu illerdeki deprem riskinin yalnızca aktif fay hatlarıyla açıklanamayacağını belirterek, zemin yapısının deprem dalgalarını büyüterek etkisini artırabileceğine dikkat çekti.
Yakın ve Uzak Faylar Bölgeyi Etkileyebiliyor
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, Ordu, Trabzon ve Rize'nin hem yakın hem de uzak deprem kaynaklarından etkilenebildiğini ifade etti.
Bektaş'a göre yakın kaynakları, Karadeniz Sahil Fay Sistemi'nin ürettiği küçük ve orta büyüklükteki depremler oluşturuyor. Bunun yanında Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzeydoğu Anadolu Fayı gibi 50 ila 300 kilometre uzaklıktaki büyük fay sistemlerinden gelen sarsıntılar da bölge üzerinde etkili olabiliyor.
Zemin Yapısı Deprem Etkisini Artırabiliyor
Uzman isim, özellikle sahil kesimlerinde bulunan dolgu alanları ile gevşek ve suya doygun zeminlerin deprem dalgalarını büyütebildiğini vurguladı.
Bektaş'ın değerlendirmesine göre bu durum;
* Yamaçlarda heyelanların tetiklenmesine,
* Dolgu alanlarında oturma ve yanal kaymaların oluşmasına,
* Gevşek ve suya doygun zeminlerde sıvılaşma riskinin artmasına neden olabiliyor.
"Tehlike Yalnızca Yakın Faylardan Gelmiyor"
Prof. Dr. Osman Bektaş, yaptığı değerlendirmede deprem tehlikesinin sadece bölgeye yakın faylarla sınırlı olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"ORDU-TRABZON-RİZE için deprem tehlikesi yalnızca yakın faylardan değil, yüzlerce kilometre uzaktaki büyük fay sistemlerinden gelen uzun periyotlu dalgaların sahil dolguları ve zayıf zeminlerde büyümesiyle de şekillenmektedir."
AFAD'ın Öngörüleri Hatırlatıldı
Bektaş, bu nedenle afet ve deprem risk değerlendirmelerinde yalnızca fay hatlarının değil, zemin özelliklerinin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Uzman değerlendirmesine göre AFAD, bölgedeki sahil kesimlerinde sağlam zeminler için yer sarsıntısı şiddetini 0,2-0,3 g seviyesinde öngörürken, bölgede meydana gelebilecek en büyük depremin büyüklüğünü ise 6,6 olarak değerlendiriyor.
Uzmanlar Zemin Riskine Dikkat Çekiyor
Deprem uzmanları, özellikle Karadeniz kıyı şeridinde bulunan dolgu alanları ve gevşek zeminlerin deprem sırasında oluşabilecek hasarın boyutunu artırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu nedenle yapılaşma ve kentsel dönüşüm çalışmalarında zemin etütlerinin büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
-
A+Buyut
-
A-Kucult







