• BIST 100

    9885,15%1,73
  • DOLAR

    32,51% 0,07
  • EURO

    34,89% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2454,71% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4012,78% 0,50

POMPAYA ZAM YOLDA

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara bir yenisi daha ekleniyor. EPDK, bayilerin kâr marjının artırılması için çalışmalara başladı. Kaynaklara göre marjın artması doğrudan pompa fiyatlarını etkileyecek.

Ekonomi 27.01.2022 19:52:00 0
POMPAYA ZAM YOLDA

Akaryakıt fiyatlarının yükselmesine rağmen kâr marjının düşük olduğunu belirten akaryakıt istasyon ve bayileri, kapanmanın eşiğinde olduklarını dile getirdi.

Akaryakıt fiyatlarını yakından ilgilendiren dağıtım şirketleri ve bayilerin kâr marjının artırılmasına ilişkin çalışmalar başladı.

Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, dağıtım şirketleri ve bayiler, satılan her litre benzin, motorin ve LPG’den (otogaz) aldıkları payın artırılması için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), baskılarını sürdürüyor.

Sektör yetkilileri, EPDK'nın marj artışı konusunda yetkili olduğunu ve halen benzin ve motorinde 1 TL dolayında olan toplam marjın artırılması için EPDK'nın çalışma başlattığını söylüyor.

1 TL’nin dağıtım şirketleri ve bayiler arasında yarı yarıya paylaşıldığını belirten sektör yetkililer,  “EPDK, marjları ne kadar artıracak, henüz belli değil. Sektör, talebini verilerle ortaya koydu. Maliyetler ve maliyetlerdeki artışlar ortada… Elektrik, işçilik, taşıma ve diğer maliyetlerde ciddi bir artış var” ifadeleriyle çalışmanın bir an evvel tamamlanması gerektiğini söylüyor.

Sektör kaynakları bayilerin, halen litrede 50 kuruş olan paylarının, en az 75 kuruşa çıkartılmasını istediğini belirtiyor. Uzmanlar marjlarda yapılacak artış, doğrudan benzin, motorin ve LPG fiyatlarına zam olarak yansıyacağını vurguluyor.


18.5° / 9.1°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER