• BIST 100

    9464,55%-0,63
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,80% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2496,30% 0,49
  • Ç. ALTIN

    4187,49% 0,37

Okunmayan sayaçlar için okuma bedeli alınması haram mıdır?

CHP Înegöl İlçe Sekreteri Bengül Kavlan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), koronavirüs salgını nedeniyle 3 ay süreyle 'elektrik ve doğal gaz faturaları' için sayaç okuma yapmamasına tepki gösterdi.

Siyaset 3.04.2020 18:11:00 0
Okunmayan sayaçlar için okuma bedeli alınması haram mıdır?

Kavlan yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

FATURA BİZDEN HER TÜRLÜ ALINACAK

“Elektrik ve doğalgaz tüketiminde fedakârlık bekleyen tüketici şoktadır. Biz devlet ödesin diye beklerken, EPDK yeni karar aldı, bizler de "Tüketmeden neyin ödemesi bu” diyoruz. Özelleştirilmiş şirketler diyor ki; Biz çalışanlarımızın sağlığını riske atmamak için gelip sizin sayaçlarınızı okumayacağız. Evet, bizde size bu konuda sonuna kadar katılıyoruz. Katılıyoruz da bazı merak ettiğimiz şeylerde yok değil. Yapmış olduğunuz, fatura düzenlemesinin detayları ise yanlış anlamadıysak şöyle açıklandı: “Kıyasen fatura uygulaması geçici bir süre (3 ay) uygulanacaktır. Uygulama sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir”. Bu kapsamda sayaçları okunamayan tüketicilere posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak'' faturada yani biz size her türlü ulaşacağız merak etmeyin mi diyorsunuz? 'Bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığını ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltmenin yapılacağını içeren bir bilgilendirme yapılacaktır. ' deniyor. Şimdi biz size gecikmeli ödeyince siz de bize faiz uyguladınız. Bu durumda; biz fazla ödeme yaptıysak siz bize paramızı öderken nasıl ödeyeceksiniz? Sadece okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacaktır. Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı olması halinde tüketiciye borç oluşmasın da ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacaktır deniyor.”

 

BU TAKSİTLENDİRMENİN FAİZ ORANI NE YE GÖRE OLACAKTIR?

“Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır demişsiniz. İşsiz kalan vatandaşların büyük bir kısmı köyler de ki evlerine yâda aile büyüklerinin yanına taşındı. Hiç tüketim yapmamış olan ve üstüne birde işini kaybetmiş ve geliri olmayan bu aboneler neyin parasını ödeyecek? Yâda bu durumda okunmadan faturalandırma yapılan sayaçlardan okuma bedeli alınacak mı? Yani bize siz bu durumda ödeme noktalarına gidip koronavirüs Kovid-19 kapabilirsiniz. Yâda evde kal Türkiye dendiği için açmadığınız iş yerinin, kullanmadığınız elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek zorundasınız. Yâda ev de kalıp çalışmadığınız için bir geliriniz olmadan ev faturalarınızı ödemek zorundasınız. Bu zaman zarfında bize fatura edilen ve ödeyemediğimiz bu faturalarımızın gecikme faizi işletilecek mi diyorsunuz? Yani kısaca, esnaf dükkânını kapatmış, öğrenci memleketine gitmiş evde her hangi bir tüketimi yok, üretim durmuş, yeni abone olanlar var vs. 3 ay fatura bedeli almasanız ne olur?  Bu karar alenen fırsatçılıktır! Bu karar enerji şirketlerini alenen kayırmaktır. Son olarak okunmayan sayaçlar için okuma bedeli alınması haram mıdır?”


21.8° / 9.5°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER