-
BIST 100
17888,68%0,16
-
DOLAR
47,77% 0,02
-
EURO
55,25% 0,29
-
GRAM ALTIN
6748,04% -0,32
-
Ç. ALTIN
10766,69% -0,92
Motorin kullanıcılarını yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayı sonuna kadar sıfırlanırken, pompa fiyatlarına KDV dahil 9,29 TL indirim yansıdı. Ayrıca motorinde eşel mobil sistemi kaldırılarak kademeli ÖTV uygulamasına geçildi.
Motorinde ÖTV sıfırlandı, pompaya 9,29 TL indirim yansıdı
Enflasyonla mücadele kapsamında akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyecek önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ağustos ayı sonuna kadar sıfırlandı.
Düzenlemeyle birlikte, litrede 7,74 TL olan motorin ÖTV'sinin kaldırılması sonucu pompa fiyatlarına KDV dahil 9,29 TL indirim yansıdı. Kararın ardından sürücüler motorini daha düşük fiyattan almaya başladı.
Motorinde kademeli ÖTV dönemi başlıyor
Yeni düzenlemeyle birlikte motorin için kademeli ÖTV sistemi uygulanacak.
Ağustos ayının kalan bölümünde motorinden ÖTV alınmayacak. Ancak eylül ayından itibaren her ay 3'er liralık artış yapılacak.
Kademeli artış takvimi şöyle olacak:
| Dönem | ÖTV Tutarı |
|---|---|
| Ağustos sonuna kadar | 0 TL |
| Eylül | 3 TL |
| Ekim | 6 TL |
| Kasım | 9 TL |
| Aralık | 12 TL |
| 1 Ocak 2027 itibarıyla | 13,9006 TL |
Bu uygulamayla birlikte ÖTV'nin, 1 Ocak 2027'de eski seviyesine ulaşması planlanıyor.
Motorinde eşel mobil sistemi kaldırıldı
Düzenlemenin dikkat çeken bir diğer maddesi ise motorinde eşel mobil sisteminin kaldırılması oldu.
Uzun süredir küresel akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmaların tüketiciye etkisini azaltmak amacıyla uygulanan sistem, motorin için sona erdi. Yeni dönemde vergi tutarları belirlenen takvim doğrultusunda kademeli olarak uygulanacak.
Benzin ve LPG'de değişiklik yok
Cumhurbaşkanı Kararı'nda benzin ve LPG kullanıcıları için mevcut eşel mobil sisteminde herhangi bir değişikliğe gidilmediği belirtildi.
Buna göre benzin ve LPG fiyatlandırmasında mevcut uygulama aynı şekilde devam edecek.
-
A+Buyut
-
A-Kucult






