Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüş devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüşün devam edeceğini bildirdi.

Siyaset 28.09.2024 09:57:00 0
Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüş devam edecek
Haberi Sesli Oku

 

Bakan Şimşek, Kırıkkale'de düzenlenen  "Her Daim Birlikte Özümüzden Geleceğe Türkiye Buluşmaları"programları kapsamında önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Şimşek'in ekonomiyle ilgili mesajları şu şekilde;
"Dış borçlanma faizimiz 10 yıllık vadede 9,75'ti, şu anda 6,75'te. Hazine 10 yıl vadeli dolar cinsinden ihraç etti. Türkiye'nin dış finansmana erişimi arttı. Geçen sene Ocak-Mayıs döneminde reel sektör dışarıya 100 dolar borç ödediğinde 100 dolar bulamıyordu, 73 dolar bulabiliyordu. Bugün 100 dolar ödediğinde 122 dolar bulabiliyor. İstişare de ettik. Finansmana erişimde zorlu bir süreç var, biz farkındayız. Hayat pahalılığının da farkındayız. Reel sektörün finansmana erişimi ile ilgili serzenişlerini duyuyoruz. Bunların hepsi geçici. Bu program sayesinde enflasyon düşecek, daha sonra finansmana erişim artacak ve finansman maliyetleri düşecek. Vadeler uzayacak. Hiç karamsarlığa yer yok."

Bakan Şimşek, 2024 yılında 3 ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notu artırılan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü.

"Moody's ve Fitch notumuzu 2 kademe artırdı. S&P geçen açıklama yaptı, 'Kasım ayında gözden geçireceğiz, not artışı mümkün' dedi. Gerçekten doğru yoldayız, borçlanma maliyetlerimiz, risk primimiz düşüyor, notumuz artıyor. Reel sektör, bankacılık sektörü dış finansmana erişebiliyor, cari açığımız azalıyor. Bir programımız var ve çalışıyor. Enflasyondaki bu düşüş de devam edecek. Bu sadece baz etkisinden kaynaklanan bir düşüş değildir. Ciddi bir şekilde dezenflasyon sürecindeyiz. Kararlılıkla bu programı uygulayacağız. Bu konuda en ufak tereddüttünüz olmasın. Reel sektörde geçen sene programa biraz tereddütlü yaklaşıldı. Bu senenin ilk çeyreğinde de öyleydi. Ama biz bu konuda kararlıyız. 3 yıllık programı kararlı bir şekilde, sabırla uygulayacağız. Sonuç almaya başladık. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki desteği de çok güçlü. Her vesilede bu programın uygulanması noktasında hem güçlü desteğini hissediyoruz hem de Cumhurbaşkanımız bunu net bir şekilde ifade ediyor."


Haber Editörü

Eyüp Yaşar

  • BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

Cumartesi

31.9 °

Pazar

30.3 °

Pazartesi

14.7 °