• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Korkutan Işığın Ne Olduğu Belli Oldu!

Türkiye’nin doğu bölgesinde birçok ilde önce ışık parlaması ardından da patlama sesiyle gözlemlenebilen gökyüzü olayının göktaşı düşmesi olduğu tespit edildi.

Yurt Haberleri 29.05.2020 10:13:00 0
Korkutan Işığın Ne Olduğu Belli Oldu!

Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, Olayın hemen ardından NASA ile temasa geçen Türkiye Meteor Takip Sistemleri Projesi Yürütücüsü ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan, Hürriyet’e şunları söyledi: 

NASA İNCELİYOR
“Gökyüzünde ortaya çıkan ve Erzurum, Erzincan, Trabzon gibi illerden gözlemlenebilen görüntü tipik bir göktaşı olayı. Görüntülerde büyük ışık parlaması görülüyor. Net bir doğrultusu var, iki üç dakika sonra da patlama sesi duyuluyor. Bazı bölgelerde de yer sarsıntıları tespit edildi. Tüm bu veriler ışığında hadisenin kesin olarak göktaşı olayı olduğunu söyleyebiliriz. Elimizde şu an itibariyle çok sayıda video var. Bunları inceliyoruz. Olayın hemen ardından NASA SETI Enstitüsü’yle de irtibata geçtik. Araştırmacı Peter Jenninskens ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz. NASA da kendi uydularını kullanarak olayı inceliyor. Göktaşının geliş yönünü ve yörüngesini bulmaya çalışıyoruz. Geldiği düşünülen ana gövdesi bir asteroit de olabilir, kuyrukluyıldız da olabilir. Bu bilgi çok kıymetli bir bilgi olacak. Tabii bu biraz zaman alabilir. 

ÖNGÖRÜLEBİLİR DEĞİL
Türkiye’de en son 2015’te Bingöl şehrinde böyle bir olay yaşanmıştı. Bingöl’deki olayın aydınlanması dört sene sürmüştü. Bu tür göktaşı düşmeleri meteor yağmurlarının olduğu dönemlerde görülebiliyor ancak, burada olduğu gibi beklenmeyen anlarda da yaşanabilir. Meteor yağmurlarının olmadığı dönemler için öngörülebilir bir durum değil.”


15.9° / 7.3°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER