Tarih: 26.11.2024 12:19

Kimler GSS prim borcundan muaf tutuluyor?

Facebook Twitter Linked-in

 

GSS düzenlemesi ile birlikte 2 milyar TL'lik borcun faizlerle silinmesi öngörülüyor. Peki kimler yararlanacak? Kimler GSS prim borcundan muaf tutuluyor? Aylık en düşük GSS prim tutarı ne kadar oldu?

Ocak ayında yeni asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte GSS primleri daha da artacak. GSS prim borcu olanların gün geçtikçe faiziyle birlikte borçları daha da artacak.

Daha önceden 2012 yılı borçları 2022 yılında, 2013 yılı borçları ise 2023 yılında çıkarılan af düzenlemeleriyle birlikte silinmişti. GSS prim borcu olan vatandaşların borcunun silinmesi için hükümetin yeniden düğmeye bastı. Buna göre AK Parti Grup Başkanvekili Usta, AK Parti grubunun Meclis Başkanlığı'na sunduğu düzenlemeyle, GSS borçlarının silineceğini bildirdi.

2 milyar liralık GSS prim borcunun faizlerle birlikte silinmesi öngörülüyor. 2015 yılın öncesi borçları da kapsayacak düzenlemeden kaç kişinin faydalanacağı etki analizi yapıldıktan sonra ortaya çıkacak.

GSS PRİMİ NEDİR?
Peki GSS nedir, kimleri kapsıyor? En düşük ödeme tutarı ne kadar? Yeni dönemde prim affı ve borç erteleme süreci nasıl işleyecek? Düzenleme vatandaşı rahatlatır mı? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri  Milliyet'e değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Genel Sağlık Sigortası pirimi çalışmayanların sağlık hizmetlerinden kendisi ve ailesi tarafından faydalanabilmesi için yatırılması gereken bir tutardır.

'6.667,5 TL'DEN AZ İSE DEVLET KARŞILIYOR'
Söz konusu tutarın bazı istisnaları bulunmakta olup en bilineni hane içi gelir hesaplaması yapılarak her bireyin gelirinin asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden yani 6.667,5 TL'den daha az ise bunu devletimiz karşılıyor.

'6 MİLYON 100 BİN VATANDAŞIN BORCUNU DEVLET ÖDEDİ'
Geçen sene toplamda 6.100.000 vatandaşın 104 milyar TL prim borcunu devlet ödedi.

KİMLER GSS PRİMİ ÖDEMİYOR?
Bunun haricinde bazı özel şartları taşıyanlar GSS pirimi ödemiyorlar. Eğer bir iş yerinde çalışıyorsanız zaten primininiz işveren tarafından SGK'ya ödeniyor.

EN DÜŞÜK AYLIK ÖDEME TUTARI NE KADAR?
GSS ödemelerinde eğer çalışıyorsanız sigorta primleriniz işveren tarafından yatırılır. Ancak işten ayrılırsanız mutlak surette gelir testine girilmesi gerekiyor. Gelir testine göre hane içi her bir bireyin geliri 6.667.5 TL'den daha fazla ise bu primin yatırılması gerekiyor. Prim hesaplaması ise yine brüt asgari ücretin yüzde üçüne tekabül eden 600,08 TL'dir.

'ÖDEMEYEN SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANAMIYOR'
18 yaşından büyükler bu testi yaptırmak zorunda. Eğer yüksek öğrenim görüyorsa 20 yaşından büyükler bu testi yaptırmak zorundadır. Gelir testi sonucunda belirtilen 6.667.5 TL sınırını geçenler GSS primini aylık olarak ödemek zorunda. Eğer bu ödenmezse sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

PRİM AFFI VE BORÇ ERTELEMEDE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Daha önceden devletimiz 2012 yılındaki tüm GSS borçlarını 2022 yılında tamamen silmişti, 2013 yılındaki tüm GSS borçlarını da 2023 yılında erteleyerek 2014 ve sonrasındaki tüm prim borçlarında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ertelenmişti. Şu anda da 2015 tarihi öncesi zorunlu genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen sigortalıların kamuya olan borçlarının silineceği belirtildi.

DÜZENLEME VATANDAŞA NASIL YANSIR?
Borç affı erteleme daha önceki yıllarda olduğu gibi devletin sosyal devlet ilkesi gereği hayata soktuğu bir uygulamadır. Yabancı kuruluşların da belirttiği gibi asgari ücrette zam yapmak yerine sosyal ödemelerin yani gelir dağılımında adalet sağlayacak ve devletin bizzat dahil olduğu bu ödemelerin artırılmasının daha yerinde olacağı belirtilmişti. Bu sebeple hem alım gücü olmayan vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam etmesi hem de gelir dağılımında adaleti sağlama noktasında önemli bir düzenleme olduğunu düşünüyorum."

KAYNAK: MİLLİYET




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —