Tarih: 14.03.2025 15:11

Kanser riskini 5 kat artırıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Amerikalı bilim insanları, 160 binden fazla kadının verilerini inceleyerek, sık sık şekerle tatlandırılmış içecekler tüketenlerin, ayda bir kereden az içenlere kıyasla hastalığa yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu buldu.

Araştırmacılar, bu sonucun özellikle kadınlar arasında son yıllarda kaydedilen açıklanamayan ağız kanseri vakalarındaki artışı kısmen açıklayabileceğini belirtti. Ancak kesin sonuçlara varmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladılar.

Raporda, bu bulguların politika yapıcıları modern beslenme alışkanlıklarındaki şeker tüketimini azaltmaya teşvik etmesi gerektiği de ifade edildi.

Çalışmada, kadınların tükettiği gazlı içeceklerin, limonataların ve soğuk çayların marka isimleri belirtilmedi.

Bilim insanları, içeceklerin doğrudan şeker içeriğini ölçemedi, bunun yerine kadınların her dört yılda bir yapılan anketlerde ayda kaç içecek tükettiklerini bildirmelerine dayandı.

Araştırmacılar, bu içecek tüketimini ağız kanseri teşhisleriyle karşılaştırarak 30 yıllık çalışma sürecinde 124 vaka kaydetti.

Analiz sonucunda, günde bir veya daha fazla şekerli içecek tükettiğini bildiren kadınların, ayda birden az içenlere kıyasla ağız kanserine yakalanma olasılığının 4,87 kat daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

KAYNAK: HABER GLOBAL




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —