• BIST 100

    10177,5%1,31
  • DOLAR

    32,38% -0,30
  • EURO

    34,75% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2405,72% -0,69
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Kabus geri döndü!

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklarda artış yaşanıyor… Türk Tabipleri Birliği yaptığı açıklamayla pek çok kişiye hastanelerde grip, COVID ve influenza tanısı koyulduğuna dikkat çekti.

Sağlık 13.01.2024 08:15:00 0
Kabus geri döndü!

Soğuk kış aylarının başlamasıyla beraber hastanelere başvuruda rekor artış yaşanıyor. Son zamanlarda milyonlarca vatandaş hastalık sebebiyle sağlık kuruluşlarına akın ediyor. Peki influenza nedir? Belirtileri neler? İşte merak edilen soruların yanıtları…

İnfluenza nedir?
2009 yılı başında Meksika’da ortaya çıkarak dünya geneline yayılan influenza, halk arasında domuz gribi olarak bilinir. Hastalık ise normal gribe çok benzeyen A virüsünün neden olduğu bir grip türüdür. Mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilen influenzanın diğer ismi H1N1 gribidir.

İnfluenza nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Mevsimsel grip belirtileriyle benzer olan influenzanın belirtilerinde ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik semptomlarından en az biri olduğunda influenzadan şüphelenilmelidir.

İnfluenza (grip), genellikle kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşır. İnfluenza virüsü içeren enfekte damlacıklar, hastanın öksürmesi veya hapşırması sırasında ortaya çıkan küçük sıvı damlacıklarıdır. Bu damlacıklar genellikle hasta kişinin ağzından veya burnundan çıkar ve havada asılı kalabilir. Sağlıklı bir kişi, bu enfekte damlacıkları soluyarak veya ağza, buruna veya gözlere temas ederek virüsü kapabilir.

İnfluenza (grip) virüsüyle enfekte olan bir kişi, genellikle başkalarına bulaştırma riskini başlangıç semptomları ortaya çıkmadan önce başlar ve semptomlar devam ettiği sürece devam eder. İnfluenza bulaşma süresi kişiden kişiye ve vücut durumuna göre değişebilir.


17.7° / 9.3°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER