• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,32
  • EURO

    34,77% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2507,45% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

İNEGÖLLÜ ÇİFTÇİ 2020'DEN MEMNUN

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, tarım ve hayvancılıkla ilgili 2020 yılı değerlendirmesi yaptı. Çelik, patates üreticileri haricinde bütün üreticilerin bu seneden memnun kaldıklarını ifade etti.

İnegöl Haber 20.11.2020 14:21:00 0
İNEGÖLLÜ ÇİFTÇİ 2020

Yaşanan pandemi süreciyle birlikte tarımın ve hayvancılığın bir kez daha öneminin anlaşıldığını belirten Sezai Çelik, patates üreticileri haricindeki diğer üreticilerin bu seneden memnun kaldıklarını belirtti.  Ayrıca, 2020 yılı içerisindeki en büyük sıkıntılardan birinin de süt fiyatlarındaki düşüklük olduğunu vurguladı.

Sezai Çelik yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı;

SÜREÇ BAZI AVANTAJLAR SAĞLADI
“Bugün 2020 yılının tarımdaki son durumunu değerlendirelim dedik. Bildiğiniz gibi 2020 yılı zor bir yıl. Biz kendi sektörümüze baktığımız zaman zorlandığımız anlar olsa da genel olarak iyi geçirdik. Ülke olarak da tarımın önemini bir kez daha anladık.  Bu süreç  İnegöl olarak bazı kalemlerde avantajlar sağladı. Bu yıl içerisinde bizim patates üreticileri haricinde bütün üreticilerimiz bu yıldan memnun kaldı.  Şu anda biliyorsunuz buğday ekim aylarındayız ve çok ciddi bir ekim var. Tohumcularda bile buğday kalmadığı söyleniyor.  İnsanlarda halen daha virüsle alakalı kıtlık korkusu var. Özellikle hububat ürünlerinde büyük bir rağbet var. Çiftçi bu sene maddi anlamda mağdur olmadığı için o yöne yöneldi. “

KENDİNE YETEN ÜLKE OLMAMIZ LAZIM
“İnegöl’ümüzde en çok bildiğiniz üzere meyvecilik yapılıyor.  140 bin dekar alanda meyvecilik yapılıyor. Ceviz de yaş altı, kuru 17-18 bandında gitti. Şeftalinin de bu sene 5-6 lirayı gördüğünü biliyoruz. Elma, armut gibi ürünlerden de çiftçi memnun kaldı. Kurşunlumuzda çilekten 60-70 milyon gelir elde ediliyor. Çeşitlilik bakımından baktığım zaman sebzecilik ve seracılıkta yaygınlaştı. Yani bu sene patates haricinde her şeyden memnun kaldık. Son iki yıla oranla çok para kazanmasalar da bu yıldan memnun kaldılar. Devlet de tarıma bu yıl güzel destek verdi. İnşallah 2021 yılı da çiftçilerimizin yılı olur. Çiftçimizin öneminin herkes farkına vardı. Kendi kendimize yeten bir ülke olmamız lazım ki bu tip kriz durumlarını anlatalım.”

ANASI OLURSA DANASI OLUR VE ÜRETİM DEVAM EDER
“Hayvancılıkla ilgili de bu yıl özellikle süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle düşüş yaşandı. Bu konuyla ilgili bütün ziraat odası başkanlarımız ve genel başkanımız da dertli. Süt fiyatlarını hayvancıyı koruyacak şekilde tutmazsanız onu sanayicinin eline bırakmış olursunuz ve yem olur. Hayvan üreticisi de para kazanamayınca kestirir ve üretimde büyük düşüş olur. Hayvan sayıları da yine düşer. Sıfırdan başlamak zorunda kalırız, dışarıdan hayvan ithal etmek zorunda kalırız. Yani süt fiyatlarını çok önemsiyoruz.  Anası olursa danası olur mantığıyla hareket etmeliyiz.  Süt fiyatları 2020 yılının en büyük sıkıntıları arasındaydı inşallah iyileştirme yapılır.”


15.9° / 7.3°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER