• BIST 100

    8908,47%0,40
  • DOLAR

    34,28% 0,16
  • EURO

    36,96% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3027,61% 0,54
  • Ç. ALTIN

    5008,58% -0,04

Gençlerde kalp krizi neden arttı?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki bugünkü köşe yazısında özellikle gençlerde artan kalp krizi ölümleri ve koronavirüs ilişkisini ele aldı.

Sağlık 26.10.2024 15:22:00 0
Gençlerde kalp krizi neden arttı?
Haberi Sesli Oku

 

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki yazısında bir okuru tarafından gelen "Gençlerde ani kalp ölümleri arttı mı?" sorusuna yanıt aradı. Özellikle koronavirüs salgını sonrası gençlerde kalp krizi nedeniyle ölümlerin arttığını söyleyen Müftüoğlu, "ABD’deki ünlü Cleveland Kliniğin ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptıkları yeni bir araştırma, COVID-19 geçiren gençlerde kalp krizi riskinin 2 kat arttığını gösterdi." yazdı.

OBEZİTEYE DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan Prof. Dr. Müftüoğlu, yaşam tarzının da durumu etkilediğine dikkat çekerek, "Doğal olarak da bu bilgi dikkatlerin COVID-19 üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu. Peki, doğru mu? Kalp krizlerinin gençlerde daha sık görülmesinin birinci nedeni COVID-19 enfeksiyonu olabilir mi? Kanaatime göre nedenlerden biri bu olsa da esas neden gençlerde giderek artan “insülin direnci sorunu, kilo fazlalığı ve obezite problemi”dir. Diğer taraftan genç popülasyonda “sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların, hareketsizlik/aktivite yetersizliği gibi yanlışlıkların artmasının da” rolü olması muhtemeldir." görüşünü savundu.


İşte, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun dikkat çeken yazısının ilgili kısmı:

Son yıllarda gençlerde ani kalp ölümlerinde beklenenden daha fazla bir artış gördüğümüz doğru. Bu önemli, tehlikeli ve dikkat çekici artış sadece bizde değil başka ülkelerde de mühim bir sağlık gündemi. Mesela ABD bunlardan biri. ABD’deki ünlü Cleveland Kliniğin ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptıkları yeni bir araştırma, COVID-19 geçiren gençlerde kalp krizi riskinin 2 kat arttığını gösterdi. Doğal olarak da bu bilgi dikkatlerin COVID-19 üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu. Peki, doğru mu? Kalp krizlerinin gençlerde daha sık görülmesinin birinci nedeni COVID-19 enfeksiyonu olabilir mi? Kanaatime göre nedenlerden biri bu olsa da esas neden gençlerde giderek artan “insülin direnci sorunu, kilo fazlalığı ve obezite problemi”dir. Diğer taraftan genç popülasyonda “sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların, hareketsizlik/aktivite yetersizliği gibi yanlışlıkların artmasının da” rolü olması muhtemeldir."

 


Haber Editörü

Eyüp Yaşar

Anahtar Kelimeler: Gençlerde krizi neden arttı?
20.5° / 7.3°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER

Gençlerde kalp krizi neden arttı?

İkinci el ve sıfır araç satışında yeni dönem! 100 bin lira ceza yazılacak...

Sucuğuyla ünlü Afyonkarahisar'da 75 TL’ye sucuk yapan firmaya baskın

Bakan Şimşek’ten enflasyon mesajı

TUSAŞ'taki saldırıyı gerçekleştiren teröristin HDP üyesi olduğu ortaya çıktı

Bahçeli’den Öcalan mesajı sonrası ilk açıklama

Asgari ücret zammı için iki farklı senaryo!

Adnan Oktar’ın 2 milyar liralık serveti devlete geçti…

SAKIN BU ÜRÜNLERİ ALMAYIN!

Başkan Bozbey, “Türkiye'de yeni bir başlangıcın mimarı olacağız”

AA İnegöl Temsilcisi Harun Şekerli Oldu!

Başkan Bozbey’den öğrencilere önemli tavsiyeler

Bursa'yı karıştıran iddia!

MSB'den bir güzel haber daha: 11 terörist etkisiz hale getirildi!

BURULAŞ 89 şoför alacak!