9031,82%-2,18
34,45% -0,05
36,34% -0,59
2934,60% 0,51
4929,17% -0,76
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki bugünkü köşe yazısında özellikle gençlerde artan kalp krizi ölümleri ve koronavirüs ilişkisini ele aldı.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki yazısında bir okuru tarafından gelen "Gençlerde ani kalp ölümleri arttı mı?" sorusuna yanıt aradı. Özellikle koronavirüs salgını sonrası gençlerde kalp krizi nedeniyle ölümlerin arttığını söyleyen Müftüoğlu, "ABD’deki ünlü Cleveland Kliniğin ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptıkları yeni bir araştırma, COVID-19 geçiren gençlerde kalp krizi riskinin 2 kat arttığını gösterdi." yazdı.
OBEZİTEYE DİKKAT ÇEKTİ
Öte yandan Prof. Dr. Müftüoğlu, yaşam tarzının da durumu etkilediğine dikkat çekerek, "Doğal olarak da bu bilgi dikkatlerin COVID-19 üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu. Peki, doğru mu? Kalp krizlerinin gençlerde daha sık görülmesinin birinci nedeni COVID-19 enfeksiyonu olabilir mi? Kanaatime göre nedenlerden biri bu olsa da esas neden gençlerde giderek artan “insülin direnci sorunu, kilo fazlalığı ve obezite problemi”dir. Diğer taraftan genç popülasyonda “sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların, hareketsizlik/aktivite yetersizliği gibi yanlışlıkların artmasının da” rolü olması muhtemeldir." görüşünü savundu.
İşte, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun dikkat çeken yazısının ilgili kısmı:
Son yıllarda gençlerde ani kalp ölümlerinde beklenenden daha fazla bir artış gördüğümüz doğru. Bu önemli, tehlikeli ve dikkat çekici artış sadece bizde değil başka ülkelerde de mühim bir sağlık gündemi. Mesela ABD bunlardan biri. ABD’deki ünlü Cleveland Kliniğin ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptıkları yeni bir araştırma, COVID-19 geçiren gençlerde kalp krizi riskinin 2 kat arttığını gösterdi. Doğal olarak da bu bilgi dikkatlerin COVID-19 üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu. Peki, doğru mu? Kalp krizlerinin gençlerde daha sık görülmesinin birinci nedeni COVID-19 enfeksiyonu olabilir mi? Kanaatime göre nedenlerden biri bu olsa da esas neden gençlerde giderek artan “insülin direnci sorunu, kilo fazlalığı ve obezite problemi”dir. Diğer taraftan genç popülasyonda “sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların, hareketsizlik/aktivite yetersizliği gibi yanlışlıkların artmasının da” rolü olması muhtemeldir."