• BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

EN ÇOK KAZANDIRAN BELLİ OLDU

BIST 100 endeksindeki son 9 aylık artış yaklaşık yüzde 32 oldu. Gram altın ise yüzde 51 getiri ile yılın en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Mevduat ve TL fon getirileri de ortalama yüzde 41 ile altını takip ediyor

Ekonomi 28.09.2024 15:01:00 0
EN ÇOK KAZANDIRAN BELLİ OLDU
Haberi Sesli Oku

 

Para piyasalarındaki hareketlilik devam ederken, yılın son 3 ayında yatırımcılar parasını değerlendirip en fazla kar etmenin yolları araştırıyor. İşte, Altın, borsa ve mevduat faizlerindeki merak edilenler...

ENFLASYONA GÖRE DURUM

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ilk 8 aylık enflasyon oranı yüzde 31,94 olarak kaydedildi. Eylül ayı enflasyon verileri ise ekim ayının ilk haftasında açıklanacak.

Eylül enflasyonu yaklaşık yüzde 2 olarak gelirse, ilk 9 aylık enflasyonun yüzde 34-35 bandında olacağı hesaplanıyor. Bu verilere göre, altın şu anda açık ara reel getiri lideri olarak öne çıkıyor.

Mevduat faizlerinin de enflasyonun üzerinde bir getiri sağladığı görülüyor, dolayısıyla en azından şimdilik paranın değeri korunmuş durumda. Ancak borsada hisselerin yarıdan fazlası reel anlamda getiri sağlayamıyor.

FAİZ İNDİRİMLERİ BELİRLEYİCİ

Yılın kalan 3 ayında ne kadar kazanç sağlanabileceği sorusu gündemde. Öncelikle, dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne girdiğini belirtmek gerek.

Eylül başında Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerika Merkez Bankası (Fed) faiz indirimlerine başladı. Fed cephesinde yılın geri kalanında da indirimlerin devam etmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise faiz indiriminde aceleci davranmıyor, ancak bazı uzmanlar kasım veya aralık aylarında bir indirim bekliyor. Ocak veya şubatta faiz indirimi öngörenler de mevcut.

TL FONLARLA GÜNLÜK KAZANÇ

Son dönemin popüler yatırım araçlarından biri olan TL para piyasası fonları, likit olmaları ve hemen nakde çevrilebilmeleri nedeniyle cazip hale geldi.

Bu fonların getirileri günlük olarak değişiyor ve şu sıralar günlük faiz oranı yüzde 0,1250 ile 0,1350 arasında. 100 bin lirasını yüzde 0,1300 faizle 92 gün fona yatıran biri, vade sonunda bileşik olarak 11 bin 742 lira gelir elde eder. Bu, yüzde 50 faizle mevduata yatıranlardan daha fazla getiri anlamına gelir.

Eğer günlük faiz ortalaması yüzde 0,1250 olursa 92 günlük getiri net 11 bin 265 lira olacaktır. Bu da yüzde 12,2'lik bir kazanca tekabül eder.

MEVDUAT HALEN CAZİP

Faizlerin gevşeyeceği beklentisi nedeniyle bankalar, mevduat faizlerinde aşağı yönlü bir baskı yaşamaya başladı.

Ancak halen yüksek getiri potansiyeli devam ediyor. Bugün bankaların sunduğu 32 günlük vadeli mevduat faiz oranları yüzde 45’ten başlıyor ve yeni hesap açanlara yüzde 54’e kadar çıkabiliyor.

100 bin lira için yüzde 46 faizle net 10 bin 695 lira, yüzde 47 faizle 10 bin 928 lira, yüzde 48 faizle 11 bin 462 lira ve yüzde 50 faizle 11 bin 625 lira getiri elde edilebilir. İyi bir pazarlık veya mobil bankacılık üzerinden faiz oranını 1-2 puan artırma şansı da mevcut.

VADESİ 32 GÜN MÜ OLSUN, 92 GÜN MÜ?

Burada dikkat edilmesi gereken iki kriter var. İlk olarak, bazı bankalar vade uzadıkça mevduat faizini düşürebiliyor, bu yüzden hesap iyi yapılmalı.

Eğer 32 gün ve 92 gün vadede aynı faiz oranı sunuluyorsa, uzun vade avantajlı olabilir. İkinci olarak, kısa vadede bileşik getiri avantajı da dikkate alınabilir. Örneğin, 100 bin lira için yüzde 50 faizle 92 gün vade sonunda net getiri 11 bin 625 lira olur. Bileşik getiriyle ise bu tutar 12 bin 100 liraya çıkabilir.

ALTIN YATIRIMINDA HESAP NE OLMALI?

Altın fiyatları son dönemde rekor üstüne rekor kırarken, gram altın 3 bin lirayı aştı. Ancak altın, mevduat gibi risksiz bir yatırım aracı değil.

Küresel riskler ve faiz indirimleri altını desteklemeye devam etse de kâr satışları da olası. Eğer gram altın yıl sonuna kadar 3 bin 500 lirayı test ederse, bugünkü seviyeye göre kazanç yüzde 16 civarında olur.

Ancak fon veya mevduatın yüzde 12’lik net getirisi ile farkın yüzde 4 olduğunu unutmamak gerekir.

Bu nedenle altın yerine risk dağıtımı açısından bir "yatırım sepeti" oluşturmak mantıklı olabilir.

DÖVİZ YATIRIMI?

Yabancı yatırımcılar bile yüksek faiz avantajı için Türkiye’ye gelirken, şu aşamada döviz yatırımı tavsiye edilmiyor.

Euro ve dolar, bu yıl yatırımcısına enflasyon karşısında kaybettirdi.

 


Haber Editörü

Eyüp Yaşar

Anahtar Kelimeler: KAZANDIRAN BELLİ
31.9° / 15.7°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER

Bakanlık affetmedi!... Simsarlıkta son nokta: “Şehit kokusu”

Bursa Büyükşehir İtfaiyesi’nden gerçeği aratmayan tatbikat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni reform paketlerini devreye alacağız

EN ÇOK KAZANDIRAN BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Erken seçim söz konusu değil

İsrail ordusu: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüş devam edecek

Bursa'da vapurda cesed bulundu!

Merkez Bankası'nın rezervi 30 milyar dolar arttı

Elektrik ve doğalgaza zam yolda mı?

Bu trafik cezaları resmen iptal ediliyor

Vergi cezalarının yarısı indirilebilir!

İkinci el otomobil satışında yeni dönem başladı!

Emeklilikte ikili formül: Köklü değişiklikler masada!