• BIST 100

    17148,87%-1,10
  • DOLAR

    45,90% 0,46
  • EURO

    53,36% -0,17
  • GRAM ALTIN

    6638,43% -1,17
  • Ç. ALTIN

    10725,86% -0,65
Elektrik üretiminde yağmur bereketi! Rekor kırıldı..
Bahar aylarında artan yağışlarla barajların doluluk oranları yükselirken, bu durum hidrolik üretiminde rekor getirdi.
Gündem
26.05.2026 19:34
26.05.2026 19:35
Eyüp Yaşar
Elektrik üretiminde yağmur bereketi! Rekor kırıldı..
Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

 



Nisan ayında hidrolik üretim değeri, 11,66 milyar kilovatsaat ile miktarsal olarak tüm zamanlarda aylık bazda rekor kırdı. Böylece, Nisan ayı elektrik üretiminin yüzde 41,4’ü hidroelektrik santrallerinden sağlanmış oldu.



Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yenilenebilir enerji kurulu gücümüzde en büyük paya sahip hidroelektrik santrallerimizle, yerli ve sürdürülebilir bir enerji altyapısı inşa ediyoruz. Kendi kaynaklarımızdan aldığımız güçle; dışa bağımlılığımızı azaltıyor, arz güvenliğimizi sağlıyor, 2053 net sıfır emisyon hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.



Özellikle son aylarda artan yağış miktarları, elektrik üretimi verilerine de yansıdı. Elektrik üretiminde hidroliğin payı önemli ölçüde arttı.


Üretimin Yüzde 41,4’ü Hidroelektrik Santrallerinden

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre; Nisan ayında aylık toplam elektrik üretimi 28,14 milyar kilovatsaat olarak kayıtlara geçti. Nisan ayına ilişkin hidrolik üretim değeri, 11,66 milyar kilovatsaat ile miktarsal olarak tüm zamanlarda aylık bazda rekor kırdı. Böylece, Nisan ayı elektrik üretiminin yüzde 41,4’ü hidroelektrik santrallerinden sağlanmış oldu.


Yerli ve Yenilenebilir Üretim De Zirve Yaptı

Hidrolikteki bu üretim artışı, yenilenebilir enerjide elektrik üretim rekorunu da tazeledi. Geçen ay, yenilenebilir üretim değeri 19,85 milyar kilovatsaat, yerli üretim değeri ise 23,35 milyar kilovatsaat ile tüm zamanlardaki aylık bazda miktarsal olarak en yüksek değerlerine ulaştı. Bu veriler sonucunda yerli üretimin payı yüzde 83, yenilenebilir üretimin payı da yüzde 70,5 olarak kaydedildi.

Geçtiğimiz mart ayında 19,46 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi gerçekleştirilmişti. Böylece, toplam elektrik üretiminin 3’te 2’si yenilenebilir kaynaklardan elde edilmişti.


İlk 4 Aylık Verilerde De En Yüksek Değerler Elde Edildi

2026 yılının ilk 4 aylık elektrik üretim verileri (1 Ocak-30 Nisan dönemi) incelendiğinde de hidrolik kaynaklı elektrik üretim değeri 34,7 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların benzer dönemlerdeki en yüksek hidrolik üretim değerini oluşturdu. Ayrıca, ilk dört aylık dönemdeki toplam yerli kaynaklı elektrik üretimi 83,43 milyar kilovatsaatle, yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi de 68,41 milyar kilovatsaat ile tüm zamanlar içerisindeki benzer dönemlerde miktarsal olarak en yüksek değer olarak kayıtlara geçti.


Enerjimizi Milletimizin Refahına Dönüştürmeye Devam Edeceğiz

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yenilenebilir enerji kurulu gücümüzde en büyük paya sahip hidroelektrik santrallerimizle, yerli ve sürdürülebilir bir enerji altyapısı inşa ediyoruz. Kendi kaynaklarımızdan aldığımız güçle; dışa bağımlılığımızı azaltıyor, arz güvenliğimizi sağlıyor, 2053 net sıfır emisyon hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Yağışların bereketiyle Nisan ayında hidrolikten 11,66 milyar kilovatsaat elektrik üreterek tüm zamanların en yüksek hidrolik kaynaklı üretim seviyesine ulaştık. Ülkemizin toplam elektrik üretiminin yüzde 41,4’ünü sadece suyun gücüyle karşıladık. Böylece, yenilenebilir enerjinin toplam üretimimizdeki payını da yüzde 70,5 gibi rekor bir seviyeye taşıdık. Suyumuzu enerjiye, enerjimizi de milletimizin refahına dönüştürmeye devam edeceğiz.” dedi.

  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İnegöl'de kurban bayramı namazı saat kaçta kılınacak?

İnegöl'de bayram öncesi mezarlıklarda çiçek dağıtıldı!

Döğenci Kuyumculuk Kapalıçarşı’daki İkinci Şubesini Açtı

İnegöl Terminalinde Unutulan Altın Dolu Çanta Sahibine Ulaştırıldı!

Başkan Alper Taban’dan Kurban Bayramı Mesajı

İnegöl Din Görevlileri Derneği Başkanı Lokman Yurdigül’den Kurban Bayramı Mesajı

İnegöl’de İshak Paşa’ya Vefa: 539’uncu Vefat Yılında Dualarla Anıldı

İnegöl’de Yunus Ekiplerinden Uyuşturucu Operasyonu

İnegöl’de Park Halindeki Otomobil Alevlere Teslim Oldu

İnegöl Devlet Hastanesi’ne Duygulandıran Teşekkür Mesajı