• BIST 100

    10177,5%1,31
  • DOLAR

    32,38% -0,30
  • EURO

    34,75% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2405,72% -0,69
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Dünya Sağlık Örgütü uyardı: X hastalığına hazır olun!

Dünya Sağlık Örgütü acil bir uyarıda bulundu. Yeni salgın uyarısı herkeste panik yarattı. X hastalığı ile ilgili bilinen tek şey ise Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olduğu.

Sağlık 23.01.2024 17:55:00 0
Dünya Sağlık Örgütü uyardı: X hastalığına hazır olun!

X hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şu an hangi ülkede var? Gerçekten hastalık X var mı? soruları gündemde. Dünya liderleri, Çarşamba günü İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısında, COVID-19'dan 20 kat daha ölümcül olan varsayımsal bir virüs olan Hastalık X'i tartışmak üzere bir araya geldi.

X HASTALIĞI ŞU AN VAR MI?

Hürriyet'in haberine göre; Böyle bir virüsün şu anda var olduğu bilinmemekle birlikte, araştırmacılar, bilim adamları ve uzmanlar, böyle bir virüsle mücadele etmek için proaktif bir eylem planı hazırlamayı ve bir pandemi olarak ortaya çıkması durumunda sağlık sistemini hazırlamayı umuyorlar. 

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden Dr. Amesh Adalja, "İnsandan insana hızlı bir şekilde bulaşabilecek, çok yüksek ölüm oranlarına sahip virüs türleri var" dedi.

X HASTALIĞI İLE İLGİLİ NELER BİLİNİYOR? 

2022 yılında Dünya Sağlık Örgütü, ortalığı kasıp kavurma potansiyeline sahip olduğuna ve daha fazla çalışılması gerektiğine inandıkları patojenlerin bir listesini oluşturmak amacıyla 25 virüs ailesini ve bakteriyi incelemek üzere 300 bilim adamını bir araya getirdi. Bu listede, kuruluş tarafından ilk kez 2018 yılında tanınan Hastalık X de yer alıyor. DSÖ, virüsün "ciddi bir uluslararası salgının [bilinmeyen] bir patojenden kaynaklanabileceği bilgisini temsil ettiğini" söyledi.

X HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çarşamba günü Davos'ta yaptığı açıklamada, COVID-19'un ilk "Hastalığımız X" olabileceğini ve bilim adamlarının ve uzmanların bu deneyimden aktif olarak ders aldığını söyledi. Adalja, dünya çapında tahminen 50 milyon insanı öldüren 1918 grip salgınına atıfta bulunarak, "COVID-19 gibi bir olayda bu kadar başarısız olsaydık, 1918 düzeyindeki bir olayda ne kadar kötü durumda olacağımızı hayal edebilirsiniz." dedi. Bu nedenle dünyanın dört bir yanından uzmanlar, en kötü senaryoya hazırlanmak için sağlam ve etkili bir plan üzerinde çalışıyor.

Ghebreyesus, erken uyarı sisteminin ve Kovid-19 salgını sırasında aşırı yüklenen ve çok sayıda ölüme yol açan sağlık altyapısına yönelik bir planın gelecekteki bir senaryoya yardımcı olabileceğini söyledi.

X HASTALIĞI NEDİR?

X hastalığı, aslında var olmayan, salgın riskine neden olabileceği varsayıldığı için DSÖ tarafından araştırma için öncelikli kabul edilen patojenler listesine alınan patojene verilen sembolik bir isimdir. İlk olarak 2018 yılında ortaya atılan X hastalığı, özetle yeni keşfedilen veya pandemi potansiyeli olan bir patojeni ifade etmek için kullanılmaktadır.

 


17.7° / 9.3°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER