• BIST 100

    10647,91%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

Çalışanlar dikkat!

3 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklayacak. Bununla birlikte memur ve emeklilerin yeni dönem zamlı maaşları belirlenecek.

Gündem 28.06.2024 10:17:00 0
Çalışanlar dikkat!
Haberi Sesli Oku

 

3 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklayacak. Bununla birlikte memur ve emeklilerin yeni dönem zamlı maaşları belirlenecek. 

Öte yandan kıdem tazminatı tavanı da memur maaşlarına göre belirleniyor. Peki temmuz sonrası kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak? Örnek bir hesaplama yapıldığında 10 yıllık bir çalışan tavan tutardan ne kadar kıdem tazminatı alacak? Emekli olacaklar yüksek tazminat almak için temmuz sonrasını beklemeli mi?

KIDEM TAZMİNATI TAVANI VE TABANI NASIL BELİRLENİYOR?
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr'ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Kıdem tazminatı tavanı ve tabanı hem işçi hem de işvereni korumak amaçlı uygulanan bir yöntemdir. Burada kıdem tazminatı tabanı asgari ücretin brüt tutarı üzerinden belirleniyor. Tavanı ise memurlara yapılan zamlar üzerinden belirleniyor.

Şu anda 35 bin TL seviyesinde bir kıdem tazminatı tavanı var. Memur maaşlarına yüzde 20 civarında bir artış bekliyoruz. Memur maaşlarına yapılacak olan yüzde 20'lik zam oranı üzerinden kıdem tazminatı hesaplanmıyor. Yani 35 bin TL'nin yüzde 20'si üzerinden hesaplandığında 42 bin TL hesabı doğru değil. Memurlara yapılacak maaşlar üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın genelgesi yayınlanıyor. Bu hesaplama ile birlikte kıdem tazminatı tavanı belirleniyor.

Şu anda kıdem tazminatı tavanı 35 bin TL seviyelerinde. Biz temmuz ayında yeni kıdem tazminatı tavanının 40 bin TL civarında belirlenmesini bekliyoruz.

MEMURA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Şu anda 2024'ün ilk 5 ayı için yüzde 22.72'lik bir enflasyon farkı söz konusu. Haziran ayında yüzde 2.50 oranında bir enflasyon gelmesi bekleniyor. Bununla birlikte yılın ilk 6 ayı için enflasyon farkı yüzde 25 civarında olacak.

Memurlar toplu sözleşme zammından kaynaklı ocakta yüzde 15 artış almıştı, temmuz ayında yüzde 10 zam alacaklar. Bunun üzerine bir de enflasyon farkı verilecek. Memur ve memur emeklilerimiz eğer bir değişiklik olmazsa yüzde 20'lik zam farkı alacaktır.

Memur maaşlarına yapılacak zam oranına göre şu anda kıdem tazminatını hesaplamak doğru değil. Memurların maaş hesaplamasına göre değişen bir durum söz konusu. Kıdem tazminatı tavanı 40 bin TL civarında olacaktır.

'10 YIL İÇİN 400 BİN TL TAZMİNAT ALACAKLAR'

Örnek bir hesaplama yapıldığında eğer kıdem tazminatı tavanı 40 bin TL civarında olursa, 10 yıllık bir çalışan işten ayrıldığı zaman tavandan hesaplandığında 400 bin TL civarında bir tazminat alacaktır.

YÜKSEK TAZMİNAT İÇİN TEMMUZ AYI BEKLENMELİ Mİ?

İşten ayrılacaklar veya emekli olacaklar daha yüksek tazminat almak için temmuz ayını beklemeliler. Haziran ayında emekli olurlarsa kıdem tazminatı tavanı 35 bin TL, eğer temmuz ayında emekli olurlarsa kıdem tazminatı tavanı değişeceği için 40 bin TL civarından hesaplama yapılacaktır.

Unutulmamalıdır ki kıdem tazminatı giydirilmiş ücret üzerinden alınır. Burada brüt ücret üzerinden devamlı kendisine ücret ödeniyorsa, yemek, yol gibi giderler altında ücret ödeniyorsa bunların ücrete ilave edilmesi gerekiyor. O nedenle giydirilmiş hesaba dikkat edilmesi gerekiyor."


Haber Editörü

Eyüp Yaşar

Anahtar Kelimeler: Çalışanlar dikkat!
32.3° / 14°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER