Borsa ve dolarda beklenti ne?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz günlerde borsa ve kripto para vergileriyle ilgili yaptığı açıklamada özellikle son dönemde çok konuşulan konuya noktayı koydu.

Ekonomi 26.09.2024 10:56:00 0
Borsa ve dolarda beklenti ne?
Haberi Sesli Oku

 

Geçmiş dönemde borsadan vergi alınacağına dair açıklamaların gelmesiyle birlikte piyasada bir düzeltme hareketi yaşanmıştı. 'Vergilendirme nasıl olacak, ne zaman hayata geçecek?' şeklinde belirsizlikler piyasada hakimdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Borsa vergisi gündemimizde yok. Bir dönem tartışıldı ve gündemimizden düşmüş oldu" derken, kripto vergisinin de gündemlerinde olmadığını ekledi.

'HAFTA ORTASINDA PİYASA BİRDEN HAREKETLENDİ, HİSSELER COŞTU'

Özellikle son dönemde borsayı baskılayan en büyük unsurlardan birisi de vergi konusuydu. Çarşamba günkü açıklamaların ardından borsada yükseliş hızlandı ve endeks kritik 10 bin puanın üzerine çıktı. Banka hisselerinde yüzde 5'in üzerinde artış görüldü. Perşembe günü ise bir miktar kar realizasyonu gerçekleşti.

Öte yandan kurumlardan yıl sonu dolar tahminleri de gelmeye devam ediyor. Son olarak Deutsche Bank yıl sonu için kur beklentisini 36 TL olarak açıkladı.

'BANKALAR KREDİ İÇİN BİRBİRLERİYLE YARIŞACAK'

Peki son gelişmelerin ardından borsada yükseliş hızlanır mı? BIST 100 için kısa vadeli ve yıl sonu tahminleri neler? Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Tuğba Ekin detayları açıkladı. Ekin, dolar/TL için rakam vererek, "Yıl sonunu bu seviyeden kapatırsak sürpriz olur "dedi.

Ekonomist Tuğba Ekin'in açıklamaları şu şekilde "Borsada uzun zaman sonra haftanın ilk iş gününde 100 milyar TL işlem hacminin geçilmesi, yatırımcı perspektifinde pozitif beklenti oluşturdu. Fakat endeksteki yükselişin en önemli nedenlerinden biri son günlerde bankacılık için zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik oldu. Zorunlu karşılık oranı, bankaların, mevduat sahiplerinden topladıkları paranın bir kısmını Merkez Bankası'nda tutmaları gerektiğini ifade ediyor. Kısa vadeli TL mevduatta yüzde 12 olan oran yüzde 15'e, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 8 olan oran da yüzde 10'a çıkarılırken, yabancı para mevduat için TL tesis oranı yüzde 8'den yüzde 5'e indirildi.

Özetle bankaların elindeki likidite kullanımı sınırlanmasına rağmen karlılık açısından ise bankaların önünün açıldığını görüyoruz. Bankaların aracılık maliyetinin azalması ile kredi vermek için bankalar birbiriyle yarışacak gibi görünüyor. Daha geniş müşteri kitlesine erişim daha çok karlılık anlamına da geliyor.

İŞTE BORSADAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ

Böylece endekste ağırlığı belirleyici diyebileceğimiz bankacılık hisse senetlerinde oluşan ciddi yükseliş BIST 100 Endeksinde 10.000 üzeri fiyatlamayı yeniden görmemizi sağladı.

'VERGİ GELİŞMESİ YÜKSELİŞE CİDDİ KATKI SAĞLADI'

Vergi konusunda ise süregelen endişelerin açık ve net bir biçimde ele alınması, yetkili ağızdan hisse senedi işlemlerinde vergi uygulanmayacağının ifade edilmesi yükselişe ciddi bir katkı sağladı. En azından bir süre daha yatırımcıların hisse senedi piyasasına teşvik edilmesi ve piyasanın desteklenmesi adına kararlar alındığını, yapısal reformlar sırasında yurt içi piyasanın korunduğunu işaret etti.

BORSADA KISA VADEDE İKİ SEVİYEYE DİKKAT!

Teknik açıdan 10.000 üzerinde 10.170-10.200 aralığında güçlü direnç yer alıyor. Kalıcılık için 10.000 üzeri kapanışları art arda görmek ve bu güçlü direnç bandını geçmek önemli. Hisse senedi yatırımcısının risk iştahını yükseltmek için cazip getiri imkanı gerekiyor. BIST 30- BIST 50 hisselerinde başlayacak bir yükseliş serisi bunu sağlayabilir. Çünkü bu hisse senetleri daha tabana yayılmış olan, daha çok yatırımcının hesabında bulunan ve daha geniş bir kitle tarafından takip edilmesi ile hızlı güven tahsis eden hisse senetleri.

İŞTE BORSADA YIL SONU TAHMİNİ

Yıl sonu için 13.000 ve üzeri fiyatlamanın test edilmesi bekleniyor. Biraz daha temkinli olmak gerekirse 12.000-12.500 bandı hedeflenebilir. Yeniden 11.000 üzerini görmemiz için yıl sonu hedeflenen enflasyon rakamlarına erişim, kurda stabilizasyon, en azından agresif hareketlerin görülmemesi ve siyasi gündemin, jeopolitik gelişmelerin negatif oluşumlardan uzak kalması destekleyici olur. Ayrıca Kasım ayında ABD seçimlerinin bitmesi ve Fed para politikalarının daha netleşmesi ile kur beklentileri daha öngörülebilir bir zemine oturacak. Bu noktada da yatırımcılar portföylerinde TL ağırlıklı işlemlere ve hisse senedi piyasasına yeniden yönelebilirler. Küresel çapta faiz indirimlerinin devam etmesi, TL faiz getirilerin yüksek kalması yabancı yatırımcılar için yine yurt içi yatırımları cazip bir unsur olarak ortaya çıkarabilir. Artan yabancı girişi görebiliriz.

DOLAR BEKLENTİSİ: YIL SONUNU KAPATIRSAK SÜRPRİZ OLUR

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program'a göre yıl sonu kur beklentisi 33 TL olarak görünüyor. Deutsche Bank mevcut veriler ile öngörüleri doğrultusunda yıl sonu kur tahminini 36 TL olarak açıkladı. Mevcutta ise 34 TL üzerinde tutunan bir Dolar/TL ile karşı karşıyayız. TCMB 'nin Eylül ayı için Piyasa Katılımcıları Anketi İstatistikleri'ne baktığımızda bu anket döneminde 37,16 TL karşımıza çıkıyor. Bir önceki anket döneminde 37,28 TL'ydi. Sınırlı bir iyileşme olsa da OVP'de açıklanan 33 TL ile piyasa genel beklentisi oldukça uzak diyebiliriz. Öyle ki yıl sonunu eğer 33 TL ile kapatırsak piyasa geneli için bu biraz sürpriz olacaktır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını 3 Ekim 2024 Perşembe günü açıklayacak. Enflasyon rakamları yıl sonu kur beklentilerini biraz daha netleştirebilir."


Haber Editörü

Eyüp Yaşar

Anahtar Kelimeler: Borsa dolarda beklenti ?
  • BIST 100

    9982,15%-0,43
  • DOLAR

    35,31% 0,44
  • EURO

    36,84% 0,50
  • GRAM ALTIN

    2976,55% 0,69
  • Ç. ALTIN

    4776,57% -0,11

Pazartesi

6.7 °

Salı

9.5 °

Çarşamba

12.1 °