Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 10 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliği, kamu kurumlarının yurt dışı finansman kaynaklarına erişimini önemli ölçüde zorlaştırıyor. Artık Hazine'ye veya vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu olan ya da SGK primlerini düzenli ödemeyen kurumlar, "hibe hariç dış imkan" olarak tanımlanan bu kaynaklara ulaşamayacak.
Emlak ilanları
Borcu Olan Dış Kaynak Alamayacak
Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın aktardığı bilgilere göre, yeni düzenleme Hazine'ye vadesi geçmiş borcu, vergi borcu veya zamanında ödenmemiş SGK primi bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının dış borç veya uluslararası kuruluşlardan sağladıkları kredileri kullanmasını engelliyor. Belediyelerin daha önce Hazine izniyle alabildiği borçlar için de bu yeni şart, Hazine'nin ret yetkisini artırıyor. Dış kaynak kullanmak isteyen tüm kamu kurumları ve belediyeler, borçlarının olmadığını belgeleyerek izin başvurusunda bulunmak zorunda kalacak.
Sonuçlanmamış Başvurulara da Yeni Şart
Yönetmeliğe eklenen geçici bir maddeyle, henüz sonuçlanmamış dış finansman başvuruları için de aynı kriterler geçerli olacak. Başvuruda bulunan kamu kurum ve kuruluşları, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 20 gün içinde yeni şartları sağladıklarına dair belgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı'na sunmak zorunda. Aksi takdirde başvuruları geçersiz sayılacak.
Kapsam Geniş: Belediyeler de Etkileniyor
Değiştirilen yönetmelik, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri dışındaki tüm idareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini, kamu sermayeli özel hukuk tüzel kişilerini, fonları, kamu yatırım ve kalkınma bankalarını, büyükşehir ve diğer belediyeleri ile bunlara bağlı kuruluşları ve diğer yerel yönetim kuruluşlarını kapsıyor. "Dış imkan" ise bu kuruluşların yurt dışından, Hazine garantisi olmaksızın sağladıkları her türlü hibe dışı finansmanı ifade ediyor.
9747,07%3,8
38,79% 0,07
43,13% 0,23
4054,84% 0,50
6542,97% 0,00
Salı
20.1 °
Çarşamba
19 °
Perşembe
21.5 °