• BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,45% 0,03
  • EURO

    34,62% 0,31
  • GRAM ALTIN

    2473,39% -0,51
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16

BAKAN KOCA’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Bilim Kurulu'nun toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Bakan Koca, kameraların önüne geçerek çok önemli açıklamalarda bulunudu.

Güncel 25.02.2021 20:37:00 0
BAKAN KOCA’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR

Vaka sayıları neden yükseldi? Yeni koronavirüs aşıları ne zaman gelecek? Kademeli normalleşme nasıl olacak? Öte yandan 'Bedava aşıya para veriliyor' iddialarıyla ilgili "Verilmeyecek hesabım yok" diyen Bakan Koca, bugünkü toplantı sonrası detaylı bir açıklama yapacağını ifade etmişti. Merakla beklenen Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.
 

KILIÇDAROĞLU’NUN İDDİALARINA YANIT
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği, ''Çin'den gelen 1 milyon doz ücretsiz aşının Keymen şirketi tarafından Devlet Malzeme Ofisi'ne her bir dozu 12 dolardan fatura edilip edilmediği'' sorusuna yanıt veren Koca, ''Ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ülkeler arasında bunun ilişkileri etkileyebileceğini ve ücret ve benzeri noktalarda bunun ticari sır olarak kalmasını sözleşmeye de konduğunu ve bu nedenle de fiyatı özellikle söylememiştim ama şunu ifade etmiştim: Biz aşıyı dünyadaki bütün ülkelerin aldığı fiyattan en ucuza alan ülkeyiz'' ifadelerini kullandı.

 

TEDBİRLERİN KALDIRILMASI
Geçtiğimiz haftalarda iller düzeyinde 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayılarını paylaşmaya başladık diyen Koca, ''Bu verileri her hafta düzenli olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Pozitif test oranı, yoğun bakım doluluk oranlarımız, entübe edilen hastalarındaki değişiklikler illerimizdeki risk durumunu belirlemektedir. Risk durumlarına göre farklı iş kollarımızın faaliyet serbestliği konusunda Bilim Kurulumuzun çalışmasını sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında kabineye arz edeceğim. Güvenlik kuvvetli gereken tedbirleri arttıracaktır. Ülkemizin bir an evvel normal koşullarına dönmesi için, milletimizin sağlık ve sıhhatini muhafaza için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

 

''TAM KAPANMA DÜŞÜNMÜYORUZ''
Koca, ''Bugün Bilim Kurulumuzun gündeminde daha çok bölgelerin, sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği şekliyle, yani düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak ayrımının nasıl olması gerektiğini, hangi kriterlerin esas alınması gerektiği ve illerde nasıl bir kısıtlama veya açılma yapılması gerektiğini tartıştık. Tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz'' dedi.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI

Faz-2 aşamasında olan aşı toplam 200 kişide düşünülüyor. Bu 200 kişinin 84 kişiye aşıları yapıldı. 28 gün sonra 2. doz aşısı yapılacak. Nisan ayında faz-2'nin biteceği ve nisan sonuna doğru da faz-3 çalışmasına geçebileceğimizi düşünüyorum.
 

TÜRKİYE'YE ÖZGÜ MUTANT VİRÜS AÇIKLAMASI
Vaka sayılarının giderek arttığını görüyoruz diyen Koca, ''Mutasyonun da özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde Samsun, Ordu gibi artışını görüyoruz. Ağırlıklı olarak daha çok İngiltere mutantı dediğimiz, virülans üzerine etkisinin olmadı ama bulaşıcılığı artan bir mutasyon yaygın. Güney Afrika ile ilgili 49 gibi bir mutantın görüldüğünü söyleyebilirim. Türkiye'ye özgü, bir ara Ankara'da 5 vakamız olmuştu. Bize özgü mutant olabilir mi şüphesi içindeydik. Bize özgü mutant olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama ağırlıklı İngiltere mutantı olmak üzere toplumda bulaşıcılığın çok arttığını söyleyebiliriz. Bu dönemde tedbirler daha da önemli olmaya başladı" ifadelerini kullandı.

 

BİONTECH'TEN İLK ETAPTA 800 BİN AŞI GELECEK

BionTech'le ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin olacak. 4,5-5 milyona tamamlanması için çaba sarfedilecek. Mart ayı sonuna kadar. İlk 800 bin aşı muhtemelen 10 gün içinde gelmiş olacak.

65 YAŞ ÜZERİNE İLLERDE ESNETME OLABİLİR

İkinci aşıdan iki hafta sonra koruyuculuğu başlıyor. 65 yaş üzerinde olup 2 haftasının daha tamamlanmadığını biliyoruz. Ama süreçte 65 yaş üzerinde aşılama oranının yükselmesine bağlı olarak illerde bu konuda bir esnetme yapılabilir. Aşılama oranı da parametrelerin arasında yer alacak.


24.1° / 10.9°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER