-
BIST 100
17595,91%0,48
-
DOLAR
44,75% 0,03
-
EURO
52,86% 0,22
-
GRAM ALTIN
6934,87% 0,62
-
Ç. ALTIN
11086,28% 0,00
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni uygulamada, SGK ve Emniyet iş birliğiyle yapılan denetimlerde araç sahiplerine yüksek tutarlı cezalar kesiliyor. Ticari aracını SGK’sız şoföre kullandıran işletmeler, yaklaşık 200 bin liraya varan ödemelerle karşılaşıyor.
KAYIT DIŞI ŞOFÖR ÇALIŞTIRANA BÜYÜK CEZA
2021 yılından bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve İl Emniyet Müdürlükleri arasında yürütülen kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında, emniyet ekiplerince yapılan trafik kontrollerinde ticari araçların şoförlerinin SGK’lı olup olmadığı sorgulanıyor. Şoförün sigortası bulunmuyorsa durum SGK’ya bildiriliyor ve araç sahibi şirkete, kayıt dışı işçi çalıştırdığı gerekçesiyle idari para cezası uygulanıyor.
CEZA TUTANAKLARI SGK’YA GÖNDERİLİYOR
Trafik ekiplerince düzenlenen idari para cezası karar tutanaklarında, ticari araçların plakası, sürücünün kimlik bilgileri, cezanın düzenlendiği yer ve tarih gibi bilgiler SGK’ya iletiliyor.
SGK, bu tutanakları inceledikten sonra kayıt dışı çalıştığı tespit edilen kişilere ilişkin sigorta işlemlerini başlatıyor ve işverene cezai işlem uyguluyor.
CEZA TUTARLARI 200 BİN LİRAYA YAKLAŞIYOR
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102’nci maddesine göre;
İşçinin işe giriş bildirgesini süresinde vermeyen işverene 2 asgari ücret (66 bin 60 lira),
Aynı durumun tekrarı halinde her bir sigortasız işçi için 5 asgari ücret (198 bin 180 lira),
Sigortasız işçiyi aylık prim ve hizmet belgesinde bildirmediği her ay için 2 asgari ücret (66 bin 60 lira),
Ücret bordrosunda adı geçmeyen işçi için her ay yarım asgari ücret (16 bin 515 lira) ceza uygulanıyor.
Ayrıca kayıtların incelenmesiyle sigortasız çalıştığı belirlenen her ay için işverene ek olarak yarım asgari ücret (16 bin 515 lira) ceza kesiliyor.
KİRALIK ARAÇLARDA SORUMLULUK KİME AİT?
Kiraya verilen araçlarda şoförün sigortası, aracı kiralayan kişi veya şirket tarafından yapılmışsa araç sahibine ceza uygulanmıyor. Ancak kira sözleşmesinin yazılı ve imzalı olması şartı aranıyor.
KAZA DURUMUNDA AĞIR SORUMLULUK
Sigortasız şoförün kullandığı ticari araçla kaza yapılması halinde, yaralanma veya ölüm gibi durumlarda tüm maddi ve hukuki sorumluluk araç sahibine ait oluyor.
-
A+Buyut
-
A-Kucult
-
İnegöl’de otomobil bariyerlere çarptı: 2 yaralı
-
Başkanvekili Biba: İnegöl mobilyası dünya çapında bir başarı hikayesi
-
İnegöl’de üzerine ağaç devrilen işçi yaralandı
-
İnegöl’de 3 yaşındaki çocuk üzerine kaynar su dökülmesi sonucu yaralandı
-
Eğitim Sen'den Okullardaki Şiddete Sert Tepki: "Okullar Güvenli Alanlar Olmaktan Çıkıyor!"







