• BIST 100

    9946,53%0,31
  • DOLAR

    32,38% -0,18
  • EURO

    34,76% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2435,17% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3936,91% -1,02

Altın, dolar ve borsa yatırımı olanlar dikkat!

Altın, döviz, borsa ve kripto para piyasalarını oldukça hareketli bir hafta bekliyor. Cumartesi günü İran'ın İsrail'e yönelik İHA ve füzelerle saldırı başlatmasıyla birlikte Orta Doğu'da tansiyon yükseldi.

Gündem 15.04.2024 10:32:00 0
Altın, dolar ve borsa yatırımı olanlar dikkat!

 

İran'ın İsrail'e yönelik cumartesi günü başlattığı saldırıların ardından bölgede gerilim tırmandı. İran bu girişimi ile birlikte İsrail'e yönelik ilk kez doğrudan bir saldırı başlatmış oldu. Peki bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından borsa, altın ve döviz piyasası nasıl etkilenecek? Ekonomist Belgin Maviş beklentilerini açıklarken, yatırımcıları uyardı.

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş, "Yatırımcılar dikkatli olsun, oldukça zorlu bir haftaya giriyoruz" diyerek uyarılarda bulundu. Maviş'in piyasalara ilişkin milliyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirme şu şekilde:

"Bayram tatilinde olduğumuz süreç içerisinde İran ile İsrail arasındaki gerillim, İran'ın İsrail'e füze saldırıları haberleri dikkat çekti. Önümüzdeki süreçte G7 Liderler Zirvesi ve Güvenlik Konseyi toplantılarını göreceğiz. İsrail'in hangi noktalarının vurulduğu ve Avrupa Birliği (AB)
ile Çin'den gelen mesajlar haber gündeminde ön plandaydı. Çin itidal çağrısı yaparken, Rusya'dan da aynı mesajlar geldi.

'GERİLİMİN DOZUNU ARTIRACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR'

Özellikle İran Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları dikkat çekti. "İsrail'in herhangi bir pervasız hareketi daha güçlü yanıt vermemize neden olacak" dedi. Bu da gerilimi artıran unsurlardı. Bunun para piyasaları ve emtia piyasaları üzerindeki hareketini haftanın ilk gününde göreceğiz. Bayram tatiline BIST 100 tarafında 9814 puan, dolar/TL tarafında 32.40'lar seviyesinde başlamıştık. ABD ile İran arasındaki gerilim ve İran'ın ABD üslerine ilişkin haber akışları gerilimin dozunu artıracak gibi görünüyor.

PİYASALAR HANGİ GELİŞMELERE ODAKLANACAK?

Tüm bunlar ve yeni bir saldırı ihtimali, İsrail'den İran'a ya da İran'dan İsrail'e yönelik bir olası saldırı durumu gerilimi artıracaktır. İsrail'in Suriye'deki bazı yerleri vurması ile birlikte harekete geçen bir İran profili vardı. İlk kez doğrudan bir saldırı gerçekleşmesi, ABD'nin savaş gemilerinin bölgeye hareket etmesi, G7 ülkelerinin toplantısından ne gibi sonuçlar çıkacağı, yeni bir sıcak temas olup olmayacağına yönelik tüm unsurlar önemli olacaktır.

SALDIRI SONRASI ALTINDA ÇARPICI TAHMİN: SERT YÜKSELİŞLERİ GÖREBİLİRİZ

Orta Doğu'da şiddet sarmalını artıracak eylemler durdurulamazsa özellikle altında sert yükselişleri beraberinde görebiliriz. İçeride gram altında 2500 TL seviyesinin üzerinde bir yükselişi görmüştük. 2529 TL olan rekor seviye kırılmıştı. Şu anda gram altının yeniden bu seviyelere çıkabilme potansiyeli artıyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) özellikle faiz indirimlerine başlama döngüsünü öteleyeceği beklentileri altın fiyatlarını hareketlendiriyor. Savaş ihtimali Bitcoin piyasasında sert düşüşleri beraberinde getirmişti. Kripto paralardaki kayıplar sonrası altının yeniden güvenli liman olma özelliğini ön plana çıkaracağını ve kıymetli metallerde hareketli bir haftaya başlayacağımızı düşünüyorum.

GRAM ALTIN İÇİN TARİH VERİLDİ: BU SEVİYELERE DOĞRU HAREKETLENME GÖREBİLİRİZ

Gram altında 2500 TL seviyesinin görülmesinin ardından yeni hedef seviyemiz 2800-2870 TL seviyeleridir. Bu seviyeler orta vadede kademeli olarak görülebilir. 2-3 aylık periyot içerisinde bu seviyelere doğru hareketlenme görebiliriz. Her geri çekilme alım fırsatı olacaktır.

SAVAŞ BORSAYI NASIL ETKİLER?

Özellikle BIST 100 tarafında da rekor seviyeler test edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ve Türkiye'ye yönelik haber akışları, büyüme tahminleri gibi unsurlar domino etkisi yaratmıştı. 10 bin puan seviyesine yaklaşan borsa tarafında Türkiye'nin İsrail ile İran arasındaki gerilime dair yapacağı açıklamalar ve duruşu piyasalara yön verecektir. Rusya ve Çin gibi itidal açıklamaları yapması, gerilimi azaltacak köprü görevini görecek bir profil ortaya koyması borsa tarafında piyasalardaki yönü belirleyecektir.

'PİYASALARIN YÖNÜ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ'

10 bin puan seviyesi uzun bir süredir hedef değer olarak karşımızdaydı. Bu seviyeye doğru yaklaşan BIST 100 tarafında bu seviyelerin test edilmesi durumunda gelebilecek kar satışlarında endeksin hangi seviyede yer alacağı biraz daha ön plana çıkacaktır. Türkiye'nin İsrail, İran ve Filistin arasındaki gerilime yönelik yapacağı açıklamalar piyasaların yönü açısından son derece önemli olacaktır.

BORSADA OLASI GERİ ÇEKİLMELERDE HEDEFLER NE?

Gerilimin dozunun artacağını düşünürsek BIST 100'de realizasyonun gelmesi durumunda ilk bakacağımız seviyeler 9700-9650 puan bandına doğru bir geri çekilme hareketidir. 9650 puan seviyesine geri çekilmesi durumunda burada durup soluklanıp soluklanmayacağı önemli olacaktır.

'YILBAŞINDAN BU YANA EN ÇOK KAZANDIRAN ALTIN'

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran yatırım aracı şu an için altın olarak gözüküyor. BIST 100'de hisse senetleri de portföylerde önemli. Bir portföy oluşturacak olursak para piyasası enstrümanları ile birlikte emtiaya da portföylerde yer vermek önemli olacaktır. Sadece mevduat faizi getirisinin değil, borsadaki getirilerin de yeni portföy oluşturulması açısından önemli olduğunu belirtelim.

'YATIRIMCILAR DİKKATLİ OLSUN! OLDUKÇA ZORLU BİR HAFTAYA BAŞLIYORUZ'

Portföylerde yüzde 30 hisse senedi, yüzde 30 altın ve yüzde 40 da nakitte durarak hisse senetleri arasında ya da fonlar arasında tercihler yapılabilir. Oldukça zorlu bir haftaya başlıyoruz. Haber akışı son derece önemli olacaktır. Ancak kaynağından doğrulanamayan kirli haber akışlarına karşı yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var."

 


19.2° / 10.1°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER