17132,20%0,11
43,72% 0,19
51,92% -0,02
7075,01% 2,56
11673,05% -0,41
Akın Gürlek, katıldığı canlı yayında yargı süreçlerini hızlandırmaya yönelik dikkat çeken bir projeyi kamuoyuna duyurdu. Gürlek, “Alo Adalet Hattı” adıyla yeni bir iletişim kanalı kurulacağını açıkladı.
A Haber canlı yayınında konuşan Gürlek, yargılamalardaki gecikmelerin en önemli sorunlardan biri olduğunu vurguladı.
Özellikle uzun süren boşanma davaları ve kira davalarına dikkat çeken Gürlek, bazı dosyaların 8 ila 17 celse boyunca sonuçlanmadığını belirtti.
Bu sorunun önüne geçmek amacıyla Alo Adalet Hattının devreye alınacağını ifade eden Bakan Gürlek, vatandaşların telefon, e-posta ya da CİMER üzerinden başvuru yapabileceğini söyledi.
Bakan Gürlek, yürütme organının hakim ve savcılara doğrudan talimat veremeyeceğinin altını çizdi.
Başvuruların Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) bünyesindeki ilgili birimlere iletilerek sürecin etkinliğinin takip edilebileceğini belirten Gürlek, şu ifadeleri kullandı:
“Biz kesinlikle hakim ve savcılara talimat veremeyiz. Ancak yargının etkinliği açısından HSK’daki ilgili bürolara bildirimde bulunabiliriz.”
Yeni sistemle birlikte vatandaşlar, “Dava dosyam uzun süredir devam ediyor” diyerek doğrudan başvuru yapabilecek.
Bakanlık ise ilgili dosyaların takibini sağlayarak yargı süreçlerinin hızlandırılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
Alo Adalet Hattının kısa süre içerisinde hayata geçirilmesi planlanırken, uygulamanın özellikle uzun süren dava dosyalarına çözüm üretmesi bekleniyor.