• BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    41,95% -0,02
  • EURO

    48,83% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5577,18% 0,85
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 1,28

36 Maddelik Yeni Vergi Paketi Komisyon’dan Geçti

Yeni vergi paketi; kira gelirlerinden tapu işlemlerine, araç satışlarından BES düzenlemelerine kadar geniş bir alanda vergi yükünü yeniden şekillendiriyor. Teklifin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor

Gündem 23.10.2025 16:42:00 0
36 Maddelik Yeni Vergi Paketi Komisyon’dan Geçti
Haberi Sesli Oku

 

Vergi oranlarında düzenleme, KDV istisnalarının daraltılması, gayrimenkul ve tapu işlemlerinde vergi değişiklikleri ile kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik hükümler içeren 36 maddelik vergi paketi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Kapsamlı düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü

Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda, AK Parti’nin geçtiğimiz Cuma günü TBMM’ye sunduğu “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ele alındı.

36 maddeden oluşan teklif, vergi adaletinin güçlendirilmesi, kayıt dışılıkla mücadele ve vergi tabanının genişletilmesini hedefliyor.

Kira gelirlerinde istisna kaldırılıyor

Düzenlemeyle birlikte, bir takvim yılı içinde elde edilen mesken kira gelirlerinde uygulanan genel istisna kaldırılacak. Bu istisna yalnızca, sosyal güvenlik kurumlarından emekli, malul, dul veya yetim aylığı alan kişiler için geçerli olacak.

Konut kredilerinde vergi eşitlemesi

Krediyle alınan konutların kiraya verilmesi durumunda sağlanan faiz indirimi avantajı daraltılacak. Düzenlemeyle kredili ve kredisiz gayrimenkul yatırımları arasındaki vergi farkı azaltılacak.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen maddeyle geçici vergi beyannameleri yılda dört dönem olarak (3, 6, 9 ve 12 aylık) yeniden alınacak.

Tapuda yanlış beyana ağır ceza

Gayrimenkul alım-satımlarında beyan edilen bedel, emlak vergisi değerinden düşük olamayacak.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan vergi ziyaı cezası yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılacak.

Araç satışlarına noter harcı geliyor

Noterlerde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarında artık nispi noter harcı alınacak. Satış bedeli üzerinden hesaplanacak bu harç, belirli bir asgari tutarın altına düşemeyecek.

Yeni yıllık ruhsat harçları

Özel sağlık kuruluşları, diş klinikleri, veteriner muayenehaneleri, ikinci el araç ve taşınmaz ticareti yetki belgeleri gibi izinler için yıllık harç sistemi getiriliyor.

Vakıf üniversitelerinde ücret belirleme değişikliği

Vakıf üniversitelerinde eğitim ücretleri artık ÜFE-TÜFE ortalaması dikkate alınarak belirlenecek. Ücret artışında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) esasları geçerli olacak.

UEFA organizasyonlarına vergi muafiyeti

2026 Avrupa Ligi Finali, 2027 Konferans Ligi Finali ve 2032 Avrupa Şampiyonası gibi UEFA organizasyonları kapsamında yapılacak mal ve hizmet teslimleri, KDV ve gelir vergisinden istisna tutulacak.

BES’te Cumhurbaşkanı yetkisi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında verilen devlet katkısı oranı, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 50’ye kadar artırılabilecek veya sıfıra indirilebilecek.

Hazine borçlanma limiti artırılıyor

2023 depremleri ve 2025 bütçe açığına yönelik finansman ihtiyacı nedeniyle Hazine’nin net borç kullanım limiti artırılacak.

Ayrıca, SGK prim oranlarında artış, genç girişimcilere sağlanan prim desteğinin kaldırılması ve asgari ücretin 9 katına kadar prim tavanı belirlenmesi düzenlemeleri pakette yer alıyor.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na borçlanma yetkisi

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, elindeki mal varlıklarını teminat göstererek kamu bankalarından iç borçlanma yapabilecek.

 

Haber Editörü

Eyüp Yaşar

20.9° / 13.8°