• BIST 100

    14194,57%-0,31
  • DOLAR

    42,92% 0,18
  • EURO

    50,56% -0,16
  • GRAM ALTIN

    6231,93% 1,00
  • Ç. ALTIN

    9986,60% 0,00

2026’da Elektrik ve Doğalgaz Faturalarına Devlet Desteği Devam Edecek mi? Bakan Bayraktar Açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarına yönelik devlet destekleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Gündem 25.12.2025 22:00:00 0
2026’da Elektrik ve Doğalgaz Faturalarına Devlet Desteği Devam Edecek mi? Bakan Bayraktar Açıkladı
Haberi Sesli Oku

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarına yönelik devlet destekleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların merak ettiği “2026’da elektrik ve doğalgaz desteği sürecek mi?” sorusuna yanıt veren Bayraktar, desteklerin yeni dönemde de devam edeceğini ancak bazı değişikliklerin gündemde olduğunu belirtti.

Ocak Ayında Zam Yok, Yıl İçinde Düzenleme Olabilir

Bakan Bayraktar, 2026 yılının ocak ayında elektrik ve doğalgaz fiyatlarında herhangi bir zam planlanmadığını ifade etti. Ancak yıl içerisinde, enflasyon hedefleri ve ekonomik koşullara göre fiyat ayarlamalarının yapılabileceğini söyledi.

2025’te 650 Milyar TL Destek Sağlandı

Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre, 2025 yılında elektrik ve doğalgaz faturaları için toplam 650 milyar liralık devlet desteği sağlandı. Bu desteğin detayları da paylaşıldı:

Elektrik: 282 milyar TL

Doğalgaz: 91 milyar TL

2026 yılında da benzer şekilde desteklerin süreceği, ancak bütçe ve tüketim esaslı yeni uygulamaların devreye alınacağı belirtildi.

Doğalgazda “Son Kaynak Tüketici Tarifesi” Geliyor

Bakan Bayraktar, elektrikte uygulanan “son kaynak tüketici tarifesi”nin doğalgazda da hayata geçirileceğini açıkladı. Buna göre:

Belirli bir tüketim miktarının üzerinde olan aboneler devlet desteğinden yararlanamayacak.

Uygulama il bazında farklı tüketim limitleriyle hayata geçirilecek.

Bu sistemin 2025-2026 kış döneminde uygulanmaması için çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Amaç: Desteği Gerçek İhtiyaç Sahiplerine Yönlendirmek

Yeni düzenlemeyle amaçlanan temel hedefin, enerji desteklerinin daha adil ve ihtiyaç odaklı hale getirilmesi olduğu vurgulandı. Yüksek tüketim yapan abonelerin destek dışı bırakılmasıyla, kamunun enerji sübvansiyon yükünün azaltılması planlanıyor.

Özetle, 2026 yılında elektrik ve doğalgaz faturalarına devlet desteği devam edecek, ancak tüketim miktarına göre destek kapsamı daraltılabilecek. Nihai kararların ise önümüzdeki süreçte netleşmesi bekleniyor.

Haber Editörü

Eyüp Yaşar

8.4° / 2.5°