İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bektaş, mayıs ayına ilişkin konut satış verilerini değerlendirdi. Bektaş, İnegöl'de mayıs ayında gerçekleşen 303 konut satışının son 5 yılın en düşük mayıs ayı rakamı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı.
Verilere göre, 2026 yılı mayıs ayında İnegöl'de toplam 303 konut satışı gerçekleşti. Bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,7 oranında düşüş anlamına geldiğini belirten Bektaş, gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunluğun temel nedeninin finansmana erişimdeki zorluklar olduğunu söyledi.
Konut satışlarındaki gerilemenin en önemli nedenlerinden birinin kredi maliyetleri olduğunu ifade eden Orhan Bektaş, vatandaşların mevcut ekonomik şartlar nedeniyle konut alım kararlarını ertelediğini belirtti.
Bektaş, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
"Bugün hem finansman maliyetlerinin yüksek seyretmesi hem de piyasadaki likiditenin daralması vatandaşlarımızın konut alım gücünü olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yatırımcılar mevcut ekonomik koşullarda mevduat ürünleri, altın ve benzeri yatırım araçlarına yönelmektedir. Bu durum da gayrimenkul piyasasındaki hareketliliğin azalmasına neden olmaktadır."
İnegöl'de konut ihtiyacının devam ettiğine dikkat çeken Bektaş, satışlardaki düşüşün talebin ortadan kalktığı anlamına gelmediğini vurguladı.
"Barınma ihtiyacı ve konut talebi devam etmektedir. Bugün alım kararını erteleyen birçok vatandaşımız bulunuyor. Bu nedenle mevcut tabloyu talep eksikliği olarak değil, ertelenmiş talep olarak değerlendirmek gerekir."
Önümüzdeki dönemde finansman maliyetlerinde yaşanabilecek iyileşmelerin sektöre olumlu yansıyacağını ifade eden Bektaş, ekonomik beklentilerin güçlenmesiyle birlikte konut satışlarında yeniden hareketlilik yaşanabileceğini söyledi.
"Önümüzdeki dönemde finansman maliyetlerinde yaşanabilecek iyileşmeler, piyasadaki likiditenin artması ve ekonomik beklentilerin güçlenmesiyle birlikte ertelenen talebin yeniden harekete geçeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki aylarda konut satışlarında kademeli bir artış yaşanmasını ve piyasanın yeniden canlanmasını bekliyoruz."
Gayrimenkulün uzun vadede güvenli yatırım araçlarından biri olmayı sürdürdüğünü belirten Bektaş, İnegöl'ün sanayisi, üretim gücü ve sürekli gelişen yapısıyla yatırım açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Bektaş, gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde yetki belgeli ve profesyonel emlak işletmeleriyle çalışılmasının önemine dikkat çekti.