BUSKİ'nin 2025 yılı faaliyet raporu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı 2. Olağan Genel Kurulu öncesinde görüşüldü. Raporda kurumun borç durumu, personel yapısı ve gelir-gider tablosuna ilişkin dikkat çeken veriler paylaşıldı.
Faaliyet raporuna ilişkin sunumu gerçekleştiren Bülent Ocak, BUSKİ'nin iç ve dış olmak üzere toplam borcunun 18 milyar 67 milyon 410 bin lira olduğunu açıkladı.
Sunumda paylaşılan bilgilere göre BUSKİ bünyesinde toplam 2 bin 667 personel görev yapıyor.
Personel dağılımında;
olduğu belirtildi.
Kurum çalışanlarının yüzde 16'sının kadın, yüzde 84'ünün ise erkek personelden oluştuğu açıklandı.
BUSKİ'nin toplam 1 milyon 580 bin 457 aboneye hizmet sunduğu belirtilirken, bin abone başına düşen personel sayısının 1,69 olduğu ifade edildi.
Su idarelerinde bu oranın ortalama 2,60 seviyesinde olduğuna dikkat çekilerek BUSKİ'nin daha az personelle hizmet üretmeye devam ettiği vurgulandı.
2025 yılı gelir bütçesinde toplam 10 milyar 600 milyon lira hedeflenirken, yıl sonunda 10 milyar 608 milyon liralık gerçekleşme sağlandığı bildirildi.
Toplam gelirlerin yaklaşık yüzde 64'ünü teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin oluşturduğu, bu kalemin yüzde 85'inin ise su satış gelirlerinden elde edildiği açıklandı.
2025 yılı içerisinde toplam 196 milyon metreküp su satışı ve dağıtımı gerçekleştirildiği belirtilirken, bunun karşılığında 5 milyar 796 milyon liralık su satış geliri elde edildiği kaydedildi.
Tahsilat oranının ise yüzde 91 seviyesinde gerçekleştiği açıklandı.
2025 yılı gider bütçesinde toplam 10 milyar 616 milyon liralık öngörü yapılırken, giderlerin büyük bölümünü mal ve hizmet alımları oluşturdu.
Sunumda:
olarak gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.
Mal ve hizmet alımları içerisinde enerji giderlerinin önemli yer tuttuğu belirtilirken, yaklaşık:
olduğu açıklandı.
Faiz giderleri içerisinde ise kur farkı ödemeleri ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerine ilişkin yükümlülüklerin yer aldığı ifade edildi.