• BIST 100

    10177,5%1,31
  • DOLAR

    32,38% -0,30
  • EURO

    34,75% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2405,72% -0,69
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

O hesaplar denetlenecek!

Vergi müfettişleri banka hesaplarını izleyerek sürekli olarak farklı kişilerden havale alan hesap sahiplerine cezai yaptırımlar uygulayacak

Gündem 14.04.2024 16:03:00 0
O hesaplar denetlenecek!

 

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yeni bir inceleme başlatıldı. Vergi müfettişleri, vatandaşların şikayetleri doğrultusunda, kredi kartıyla ödeme kabul etmeyip IBAN'a havale talep eden işletmelere yönelik cezai işlemler için hazırlık yapıyorlar.

Bankalar ve kredi kartı işlemlerini gerçekleştiren diğer kurumlar, satış bilgilerini Maliye ile paylaşıyorlar. Bu bilgiler, doğrudan beyanname üzerinden kontrol edilebiliyor. Kredi kartıyla yapılan ödemeler, KDV ve gelir/kurumlar vergisi açısından kayıt altına alınıyor.

Ancak son zamanlarda bazı işletmelerin vergi kaçırmak amacıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerinden IBAN üzerinden tahsilat yapmak istedikleri tespit edildi. Bu durum, KDV ve gelir/kurumlar vergisi açısından vergi kaybına neden olmaktadır.

Kaynaklar, mal veya hizmet karşılığında IBAN hesabına para gönderen kişilerin, bu hesaba para gönderenlerin tamamının aynı suçla itham edilme riski taşıyabileceğine dikkat çekti.

Örneğin, vatandaşın gönderdiği IBAN'ın yasa dışı bahis faaliyetlerinde bulunan bir güzellik merkezi olabileceği belirtildi. Maliye yetkilileri, vatandaşları uyararak, "Aynı zamanda alınan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş alınmadığı zaman tüketici şikayetlerine dayanak oluşturacak bir belge de ortada olmayacak" şeklinde değerlendirme yaptılar.

KAYNAK: HÜRRİYET


17.7° / 9.3°

YAZARLARIMIZ

DİĞER HABERLER